Bir bayan olarak dünyaya gelmekle başlar tüm fedakarlıklar. Bayan olmanın zorluklarını düşünecek olursak, dünü hatırlamamız yeterlidir sanıyorum. Günümüzdeki annelik; oldukça kolay gözükse de aslında zorluklarını yaşayanlar bilir. Kadın olmanın en büyük zorluklarından biri de çağımızın getirdiği zorluklardır. Görünüşte teknolojinin getirdiği birçok yenilik bayanlara “kolaylık” gibi gözükse de aslında günümüzün şartlarına yetmemektedir. Ön yargılara boyun eğmek, çocuklarını en iyi bir şekilde yetiştirmek, kısacası hayatını ailesine adamak, evinin temel taşı olmaktır.

Bayanlar daima iyi, güler yüzlü ve sağlıklı olmak zorunda hissederler kendilerini, adeta makine gibi çalışmak, evinin düzenindeki en ufak bir pürüz onu üzer, işini yarım yapmış zanneder kendini, hemen kederlenir, dertlenir. Bazen de o kadar ileriye gider ki, gücünü sonuna kadar kullanmaktan çekinmez. İşte bu dönemde de zorlukların başlangıcını yaşarlar.

Evliliğindeki bir problem, dul kalmak; bunu ancak yaşayan bayanlar tanımlayabilir. Günümüzde boşanmalara eskisi kadar olmasa da hoş karşılamayan bir görüş hala da tavırlarını sürdürmektedir. Günümüzde yuvalar daha da çabuk yıkılıyor. Bunu yaşayan bayanlar çok daha iyi anlayabilirler. Bir de bu bayan çocuklu ise işte o zaman zorluklar katlanarak çoğalmaktadır. Bayanlarımız genel de güzel birkaç sözle her şeyin düzeleceğini düşünürler ama nedense o güzel birkaç söz bazen hiç gelmez. Ya da iş işten geçtikten sonra gelir.

Afganistan gezimde genelde gördüğüm bir tablo vardı. Bayanların çoğu peçeli çocukları kucaklarında kocalarının en az üç adım arkasında yürüyorlardı. Erkekler önde gayet haşmetli bir tavırla yürürler, arkalarına bakmazlar, bayansa köle gibi eşinin arkasında yoluna devam ederdi. l977 senesinde gördüğüm Afganistan’la bu günkü Afganistan daha da kötüye gitti. 1977 de okumuş kültürlü kadın sayısı oldukça iyi olan Afganistan’da artık kadınların okutulduğundan emin olamayız.

Ülkemizdeki bayanların çektikleri sık sık medyaya yansıyan dramlarını üzülerek izliyoruz. Bayanlarımızı yargılamak nedense çok kolay oluyor. Ne de olsa bayan, küfürde edilebilir, dövülebilir, hatta acımadan da öldürülebilir, çünkü karşı koyması zor, anlayışının artık el birliği ile kaldırmak gerekirken hemen hemen her gün 2-3 kadın öldürülüyor.

Her türlü zorlukla mücadele edebilmek için eğitim şart. Yaşamlarına ve zorluklarına dayanmaya çalışan bekar ya da boşanmış bayanlarında saygı ve sevgiye ihtiyaçları olduğunu lütfen unutmayalım. Unutmayalım ki, yarınların ne getireceği hiç belli olmaz. Evlatlarımız kız ya da erkek ayırım yapmadan onları en iyi bir şekilde yetiştirip eğitimlerine önem verip, ülkemize faydalı işler yapmasına yardımcı olalım.