Ailede şeker hastalığı hikayesi olan, düzensiz beslenen, öğün atlayan, aşırı ve hızlı bir şekilde kilo veren kişilerde görülebilen çağın hızla artan hastalıklarından biridir. Özellikle sık acıkma, yemek yedikten sonra bir saat bile geçmeden yeniden bir şeyler yeme ihtiyacı duyma, sürekli tatlı krizleri, yemek sonrası yorgunluk, bitkinlik ve uyuklama, acıkınca sinirli olma, açlığa dayanamama gibi belirtileri ile kendini gösterebilir.
Kontrol altına alınmazsa ilerde diyabete dönüşebilmektedir. Yani insülin direncinin diyabete dönüşümünü izlemek de insülin direncine ‘Dur!’ diyerek kontrol altına almak da sizin elinizdedir.
PEKİ NELER YAPMALIYIZ ? 
** Obez veya fazla kilolu olmak diyabet ve diyabetle ilgili komplikasyon riskinizi artırır. Bununla birlikte, kilo kaybetmek de sağlık sorunları riskinizi azaltır. Bu nedenle zayıflamanız gerekiyorsa ertelemeyin ve mutlaka profesyonel bir yardım alın.

** Çay şekeri, meyve suyu, bal, reçel, pekmez, pasta, tatlı ve kurabiye gibi kan şekerinin hızla yükselmesi ve ardından hızla düşmesine neden olan basit karbonhidratların tüketiminden kaçının.
** Besleyici özellikleri yok denecek kadar az olan, kişilerde bağımlılık yaratarak sürekli tüketime yol açan, yüksek kalorili ve yapay tatlardan oluşan abur cuburlardan, paketli ürünlerden uzak durun.
**Tam tahıllı karbonhidratlar tercihiniz olsun. Rafine edilmiş, glisemik indeksi yüksek karbonhidratlar kan şekerinin hızla yükselmesini sağladığı için bu içeriklerden uzak durun.
**Öğün atlamamak altın kuralınız olsun.
**Yemek yedikten sonra 2,5- 3 saat içinde kan şekeri düşmeye başlar. Bu nedenle ara öğün yaparak beslenmeye özen gösterin.
**Glisemik indeksi yüksek olan kavun, incir, üzüm, muz, dut, hurma gibi meyvelerin ise tek başına tüketiminden ise kaçınılmalıdır.
** Düzenli egzersiz, kan şekerini dengeler fakat aç yapılan veya çok uzun süren yoğun egzersiz ise kan şekerinin ani olarak düşmesine sebep olur. Egzersiz öncesi doğru besinler ile kan şekerinizi dengeleyin.