Diyet programları, ders çalışma programları, spora başlamak, yeni bir hobi edinmek için hep en uygun zamanın Pazartesi olduğunu düşünürüz. Bazen de ayın ilk günü. Bazen de istediğimizi yapmak için belli bir mevsimi bekleriz. Hayal ettiklerimizi, hedeflerimizi hep öteleriz. Bu gün geçsin yarın başlarım diyebiliyoruz. Peki, neden şimdi başlayamıyoruz? Neden hep öteliyoruz? 
Neden bir işe başlamak için hep bir ilham perisinin gelmesini bekleriz? İlham gelsin hemen yapacağım deriz. Bazen de bir işi yapmamız gerektiğinde ‘’Hiç bunu yapmak içimden gelmiyor.’’ Diyebiliriz. Ertelemeye başlarız ve yapılması gereken işleri yapmamak için bahaneler üretiriz.
Günlük yapılacaklar listesi hazırlarız ancak listedeki asıl yapılması gereken işlerden önce bizi uğraştıracak veya oyalayacak işler ile uğraşırız. Telefondaki mesajları kontrol edebilir, insanlar sosyal medyada neler paylaşmış ona bakabilir veya oyun oynayabiliriz.
Mel Robins’in bu konuda bir teorisi var. Bununla ilgili olarak TedX’te konuşmalar yapıyor ve bu konu hakkında kitap yazmış. Kural kolay değil ancak oldukça basit. Çözümün de basit olduğunu söylüyor. ‘’5 Saniye’’ kuralından bahsediyor. Diyor ki eğer aklınızdan yapmak istediğiniz bir işi geçirdiğinizde zihniniz 5’ten geriye doğru saymaya başlıyor. Eğer 5 saniye içerisinde bu düşünceyi eyleme geçirmezseniz bu sefer bahaneler üretmeye ve işi ötelemeye başlarsınız diyor. 
Gerçekten de bu konuda haklı olabilir. Bir işi yapmak asla içimizden gelmez. Bazen bir baş ağrısı, bir yerimizin acıma fiziksel bir hastalığın belirtisi olduğu gibi içinde bulunduğumuz durum ile ilgili canımız sıkılıyor ve kendimizi motive olmuş hissedemiyorsak bu da bir belirtidir. Bir şeyleri değiştirmek gerektiğinin belirtisi. 
Sürekli olarak kısır bir döngü içerisinde kalmış ve rutin içerisinde kendimizi bulabiliriz. Hayatımızı rutine veya düzene sokmak için çalışıyoruz genellikle. Ancak unuttuğumuz bir şey var: Rutin insanı öldürür. İnsanın içinde çocukluğundan kalan bir keşfetme ihtiyacı vardır. Biz bu ihtiyacı gidermezsek ve hayatımızı sabit bir rutine dönüştüğünde içimizdeki boşluk ve huzursuzluk artacaktır.
Aklımızda olan fikirlerimiz, gerçekleştirmek istediğimiz hayallerimiz sadece hayal olarak kalırsa gerçekle hiçbir zaman buluşmayacaktır. Bu nedenle yarın, öbür gün, haftaya veya diğer ay değil şimdi bunu yapmamız buna adım atmamız gerekir.
Arkadaşınla konuşmak istiyorsun ama bir türlü konuşamıyor musun erteleme şimdi bunu yap, yazı yazmak istiyorsun ve hep sonraya mı öteliyorsun erteleme bunu şimdi yap, ödevlerini hep hafta sonuna mı bırakıyorsun erteleme bu gün yap, kariyerin için hedeflerin var ve bunları hep sonraki yıllara mı saklıyorsun erteleme şimdi hemen araştırmaya başla veya her sabah alarmı erteliyor musun erteleme artık sabah alarm çaldığında yorganı at üstünden ve kalk. Kendiniz için ne yapmak istiyorsanız artık birazcık bencil olmaya başlamanın zamanı geldi. 
Ne diyor Mark Twain :“Bundan yirmi yıl sonra yapmadığınız şeylerden dolayı, yaptıklarınızdan daha fazla pişman olacaksınız. Demir alın ve güvenli limanlardan çıkın artık… Rüzgarları arkanıza alın, araştırın, hayal edin ve keşfedin.” 
Zaman işliyor : 5, 4 , 3, 2, 1, ŞİMDİ.