Gün içinde sürekli acıkma atakları oluyor ve şekerli gıdalara saldırıyorsanız; yemek saati gecikince huzursuzluk halsizlik ve bitkinlik hissediyorsanız ellerde titreme ve kalp çarpıntısı oluyorsa ve yemek yiyince düzeliyorsa yemeklerden sonra bir uyku hali geliyorsa kan şekerinizde bir düşüklük olabilir. Bu yazılanlardan en az 1 tanesi bile sizde varsa bu yazıyı dikkatli okumanızda yarar var…

REAKTİF HİPOGLİSEMİ NEDİR? 
Yemek yedikten sonra kan şekerinin yükselmesiyle insülin hormonu fazla salgılanır bunun sonucunda da kan şekerinde olan düşüşler reaktif hipoglisemi olarak adlandırılır.  Bu düzensizlik aşırı insülin salgılama durumudur. Özellikle aç karnına şekeri hızla yükselten besinler tüketmek (çikolata, pasta, hamur işler vb.) yemek yedikten sonra terleme, çarpıntı, aşırı acıkma hissi, tekrar tatlı isteme gibi bir durumu oluşur. 
Reaktif hipoglisemi ile birlikte aşırı tatlı tüketimi ve bununla beraber kilo alma durumu vardır. Bu kişilerin genelde açlık şekerlerinde bir sıkıntı yoktur.  Reaktif hipoglisemi tanısı şeker yüklemesi (oral glukoz tolerans testi -OGTT) yapılarak koyulur. 
Reaktif hipoglisemi düzensiz beslenen, öğün atlayan, aşırı hızlı kilo alıp veren kişilerde gözlenebilmektedir.  Tanı konulduktan sonra hemen diyet tedavisine başlanılmalıdır.

PEKİ NELER YAPMALIYIZ ? 
-    Uzun süre aç kalınmamalıdır. 
-    Tatlı tüketime dikkat edilmeli ve özellikle aç karnına tüketilmemelidir.
-     Öğün atlanılmadan düzenli beslenme oluşturulmalı öğünlerde her besin grubundan yeterli olarak tüketim sağlanmalıdır. 
-     Kan şekeri yemek yedikten 3 saat sonra düşmeye başlayacağı için mutlaka 3-4 saatte bir ara öğünler yapılmalıdır.
-    Kan şekerinin hızla yükselmesine sebep olan basit karbonhidratlardan uzak durulmalıdır. 
-    Beyaz ekmek yerine posa içeriği daha yüksek tam tahıllı ekmekler tüketilmelidir.
-     Düzenli yapılan egzersiz kan şekerini dengeler fakat egzersize aç karnına başlanılması ve yoğun egzersiz sırasında kan şekerinin düşmesine sebep olur. Egzersiz öncesi mutlaka karbonhidrat tüketilmelidir.

 KAN ŞEKERİM DÜŞTÜ NE YAPMALIYIM ? 

 Yanınızda bulundurduğunuz 1-2 kesme şekeri veya 200 ml meyve suyu tüketilmelidir. 10-15 dakika sonra şekerinizin tekrar düşmemesi için mutlaka düzenli bir öğün yapmalısınız.