Ramazan Bayramı telaşı ile karışan İşçi Bayramı kutlamaları buruk bir havada geçse de yıllar sonra yeniden kutlamalar yapan insanlar için mutluluk kaynağı oldu. Bunun dışında ironik olarak bayrama denk gelen basın özgürlüğü günü, sessiz sedasız bir şekilde tatil fotoğrafları arasında hatırlatılmaya çalışıldı.

Mayıs ayına işçi bayramı ile başlarken basın özgürlüğü günü ile devam etmesi tam olarak bizlerde ufak bir farkındalık yaratıyor olsa da hemen ardından gelen anneler günü yine bizim çılgınlar gibi alışveriş yaptığımız bir ana götürüyor. Anneler varlıkları itibariyle ne kadar kutsalsa bunu bir güne indirgemek tamamen onu metalaştırmaya neden olmaktadır. Çünkü anneler günü dediğimiz gün anne olmanın sınırlarını çizer ve nasıl anne olunması gerektiğini bizlere öğretmeye çalışır. Ki bunun dışında tıpkı kadınlar gününde olduğu gibi tek bir gün ilgi gören anneler ertesi gün anne olmanın getirdiği yükler ile boğuşmaya ve mücadele etmeye devam etmektedir.

Peki anne dediğimiz kişiler kimlerdir? Sadece doğum yapan kadınları mı anne olarak kabul etmemiz gerekiyor? Toplumsal cinsiyet rolleri çerçevesinde düşündüğümüzde anne kavramı doğum yapma ve çocuklara sahip çıkmak ile eş görülmektedir. Peki ya tüm isteklerine ve uğraşlarına rağmen doğum yapamayan kadınlar? Peki doğum yapmayı tercih etmeyen kadınlar? Eşini kaybeden kadınlar? Çocuk evlat edinen kadınlar? Kedilerinin veya köpeklerinin dünyası olan kadınlar? Peki evlatlarını kaybeden kadınlar? Bu anneler gününde kimin anneler gününü kutlayacağız?

Tüm bu tanımlamalar dışında annesini kaybeden çocukları da hatırlamak gerekiyor. Tıpkı kendisine çiçek getirecek evlatlarını kaybeden anneler gibi çiçek götürmek istediği annelerini kaybeden çocuklar için de buruk bir gün. Sadece kendi çerçevemizden değerlendirdiğimizde çok ayrıntılı düşünmediğimiz gün. Ayrıntılı olarak düşündüğümüzde televizyonda gördüğümüz reklamlarda yansıtılan sahte mutluluklara canımızın sıkılacağı bir gün.

Hangi annenin gününü kutlayacağız içimiz buruk bir haldeyken?  Yine çiçekler veya ev eşyaları alıp anneler gününü mü kutlayacaksınız? Ne dersiniz, siz bu sözde anneler gününde kimin anneler gününü kutlayacaksınız? Hiç düşündünüz mü?