HOTED Kurucu Üyesi, Onursal Başkanı ve Başdanışmanı Hakan Halit Yeni, işletmecilere personeline sahip çıkması çağrısında bulundu. Önce hep personelden tasarrufa gidilmesini eleştiren Yeni, pandemi nedeniyle 4 milyon insanın aylardır aç olduğunu söyledi. Eğitim amaçlı kurulmuş bir dernek olduklarını açıklayan Yeni, turizme daha donanımlı insanlarla hizmet vermeyi hedeflediklerini söyledi. Yeni, “Ticari bir kuruluş değil,  meslek örgütüyüz. Turizmin hijyeninden sorumlu bölüm, biz ona kat hizmetleri diyoruz. Bu bölüm turizmin olmazsa olmazı. Hijyenin önemini, yıllardır anlatamadığımız birçok şeyi pandemi bir senede anlattı. İnşallah turizmcilerimiz de bunu anlamışlardır” dedi.
“TURİZMİ SAĞILACAK BİR İNEK GİBİ GÖRMÜŞLER”
Devletin hiçbir zaman turizm politikası olmamasını eleştiren Yeni, bunun en büyük sıkıntı olduğunu söyledi. Yeni, şunları söyledi: “En büyük gelir turizmden. Emekçiler açısından ihtiyacımız olan şey devletin turizm politikası oluşturması. Bu ülkede yıllarca turizmi sağılacak bir inek gibi görmüşler. Devlet tesislerin üzerine vergiler koydukça tesisler de çalışanlarından kısmaya başlıyor. Tesislerin en ufak bir şeyde ilk tasarrufa gittiği yer emekçi. Hemen emekçilerin sayısını düşürürler. Zam yapmazlar. ‘Çok iş - az adam’ mantığı anında devreye giriyor. Ne devletin ne de turizmcinin bir turizm politikası var. Turizmci de doldur boşalt sistemiyle çalışıyor. 
GÜNDE 50 KİŞİ İŞ İÇİN ARIYOR 
İşlerini güzel yapan tesisler de var ama bunlar istisna. Turizmin en iyi olduğu zamanlarda bile insanlar 6 ay çalışıyor. Böyle turizm olur mu? Diğer 6 ayda bu insanlar ne yiyecek? Kiralarını ödeyemiyor. Marketteki zammın haddi hesabı belirsiz. Allah’ın günü zam üstüne zam geliyor. Asgari ücrete 250, emekliye 150 TL zam geldiyse bile devlet 2 kalemde yaptığı zammı geri aldı. Enflasyonun altında ezilen bir emekçi kesimi var. Bu insanlar boğuluyor. Günde 50 kişi iş için beni arıyor. 
ÖLMEMİŞLER, SÜRÜNÜYORLAR 
Devletin turizm politikasını değiştirmesi gerekiyor. Devlet birtakım yatırımcıya çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Devletin emekçiye, işçiye yardım ettiğini düşünmüyorum. Ediyoruz diyorlar. Şunu kadar Kısa Çalışma Ödeneği’ni uzattık, şunu, bunu uzattık diyorlar. Bunlar süründürüyor. Ölmemişler, sürünüyorlar. Bu şekilde olmaz. Devlet pandemi döneminde otelcisine ne kadar sahip çıktıysa işveren de çalışanına bu kadar sahip çıkmalı. 
İYİ GEÇEN SEZONDA PRİM Mİ VERDİNİZ?
Turizm sezonu açılacak. Kademeli olarak yasaklar kaldırılacak deniyor. Beklentimiz 30 milyon ziyaretçi. Bazıları tesisler hemen personel indirimine giderek bütçelerini buna göre yapmaya başladı. Lütfen bunu yapmasınlar. İşletmeciler bu insanların sırtından ekmek parası kazanıyor. Servetlerine servet katıyorlar. Turizm sezonunun iyi olduğu zamanda siz çıkarıp çalışana 2-3 maaş prim verdiniz mi? İşletmeciler en kötü zamanında biraz keselerinden yiyiversin, biraz da çalışanına sahip çıksın. Siz bu zamanda çalışana sahip çıkmazsanız işçi ve işveren arasındaki o bağın güçlülüğünden, verimlilikten, kalifiyeden nasıl bahsedebiliriz? İşte doldur boşalt yaptığınız gibi elemanı da doldur boşalt yaparsınız. Böyle olduğu zaman tesislerine ne kadar zarar verdiklerinin de farkında değiller. Sürdürülebilir, profesyonel ekiple devam ederseniz onlar sizin tesislerinizi de koruyacaklardır. 
 “TOPAL ÖRDEK GİBİ DÜŞE KALKA BU İŞ OLMAZ”
“İşletmecilerin yanında çalışan da devletten destek alıyor ama çalışanın ne kadarı alıyor” diye soran Yeni, “Askıda dediğimiz bir grup var. Askı dediğimiz şey tamamen işçi hakkını yemenin başka bir versiyonu. Devletin bunu oturup işverenlerle düzeltmesi lazım. Ne askısı yahu? Askı nedir? Bu adamı, ben seni yine çağıracağım diye gönderiyorsun. Haklarını öldürmedim diyorsun. Adamın geliri, hiçbir şeyi yok. Zaten çoğu askıda da değil. İşsizlik maaşı alabilmek için birçoğu istifasını verip çıkıyor. İstifasını vermeyenleri de aynı oyunla işletmeciler istifa ettiriyor. Böyle topal ördek gibi düşe kalka bu iş olmaz” ifadelerini kullandı.  
“İSTERSEN 5 BİN OTEL AÇ DEĞİŞEN HİÇBİR ŞEY YOK”
Turizmde bir kontrolsüz büyüme olduğunu vurgulayan Yeni, sürekli otel inşa edilmesini eleştirdi. Yeni, “Her adım başı otel yapmayın. Siz bunun içini 12 ay nasıl doldurursunuz, emekçiye 12 ay nasıl maaş verirsiniz onun hesabını yapın. Biz her şeyi bırakmışız. Sürekli tesis yapıyoruz. Tesislerin büyük bir çoğunluğu dökülüyor. Sen o zaman elindeki tesisleri yenile. Efendim neymiş. İstihdama katkı. Yalan. Böyle bir şey yok. Sen 10 otel açtın da 8 ay mı çalışıyorsun? Yine 6 ay çalışıyorsun, yine 6 ay boşuz. İstersen 5 bin tane otel aç. Değişen hiçbir şey yok. Diğer bölgelerde farklı iş kolları var ama burada yok. 3 buçuk-4 milyon insan 6-7 boyunca aç kalıyor. Pandemi nedeniyle bu insanlar 2 yıldır aç. 5 kişi aşağı çalıştırırım mantığını bir kenara bırakın. 5 kişi burada nasıl daha fazla çalıştırabiliriz, hep birlikte nasıl güçlü olabilirizin hesabını yapsınlar. Beklentimiz bu. İşletmeciler lütfen biraz ellerini taşın altına koysun. Çalışanlarına sahip çıksınlar. 5 kişiye değil, 10 kişiye ekmek verin. Ölmezsiniz ya. Öneri isterlerse 5 bin tane sunabilirim. Dosya hazırlayıp da sunabilirim. Öneri de çözüm de var ama ceplerinden bir şey çıksın istemiyorlar. Sorun burada başlıyor” dedi. – Erkan Uysal