TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu, Alanya’yı ziyaret ederek Antalya bölgesindeki serbest muhasebeci ve mali müşavirler odalarının başkanları ile bir araya geldi. Alanya Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası’nın (ALSMO) ev sahipliğindeki kahvaltılı toplantıya TÜRMOB Genel Başkanı Emre Kartaloğlu’nun yanı sıra TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan, TÜRMOB Genel Saymanı Levent Demiröz, TESMER Başkan Yardımcısı Mustafa Erdem, İstanbul Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Erol Demirel, Antalya SMMMO Başkanı Sacittin Hancıoğlu, Manavgat SMMMO Başkanı Sabri Keskin, TÜRMOB önceki dönem Denetleme Kurulu Başkanı Mevlüt Güven, Antalya SMMMO önceki dönem oda başkanı Emrullah Tayfun Çavdar, Antalya Yönetim Kurulu üyeleri Figen Çağlar, Yasemin Barlas, Zülküf Demir, Antalya Çağdaş Grup Yürütme Kurul Sekreteri Kemal Yiğit, Antalya Çağdaş Grup Yürütme Kurul Başkan Yardımcısı Halil İbrahim Bakkal, Gazipaşa SMMMO Başkanı Yavuz Demir ile ALSMO üyeleri katıldılar. Kahvaltılı toplantıda konuşan ALSMO Başkanı Önder Kıvrak, meslektaşlarına nazik katılımı için teşekkür ederek sözü TÜRMOB Genel Sekreteri Yahya Arıkan’a bıraktı. 15-16 Ekim’de TÜRMOB genel seçimlerinin yapılacağını açıklayan Arıkan, seçim için Kartaloğlu ile yola devam kararı aldıklarını söyledi.

“ÜLKENİN MESLEKTAŞLARIMIZA BÜYÜK BORCU VAR”

Diğer oda başkanlarının konuşmasının ardından meslektaşlarına hitap eden Kartaloğlu ise, verdikleri destekler için üyelere teşekkür etti. Kartaloğlu, “Kimsenin ne yapacağını bilmediği bir pandemi dönemi yaşadık. Bir taraftan da işimizi yaparak çok zor bir dönemden geçtik. O dönem sokağa çıkma yasağı kadar beyan ve bildirimlerin süresi uzasın diyerek ciddi katkılar verdik. Pandemi döneminde ilk kez serbest meslek erbabının kredilerden yararlanmasını sağladık. Diş hekimlerine, doktorlara, avukatlara bu konuda örnek olduk. 8 bin 500 meslek mensubumuz 215 milyon TL Kredi Garanti Fonu’ndan yararlandı. Pandemi döneminde insanlar evlerine ekmek götürebildiyse, çarklar döndüyse bunda bizim büyük emeğimiz var. Ülkenin meslektaşlarımıza büyük borcu var” dedi.

“YÜZDE 100 ARTIŞ OLACAK”

Tarifede yüzde 40 ücret artışı talep ettiklerini ifade eden Kartaloğlu, “Yapılan görüşmeler, pazarlıklar, mücadeleler yüzde 25 ile kapandı. Önceki gün TÜİK’in enflasyon oranı yüzde 80 olarak açıklandı. Bizim bu enflasyon farkının mutlaka ücretlerimize yansıtılması gerekiyor diye bir çalışma yaptık ama ne yazık ki bizim kanunumuzda bir yılda bir defa tarife yayınlanır hükmü var. En azından bu enflasyon farkının yansıtılması konusunda tüm odalarımızla tavsiye niteliğinde bir karar aldık. 3 Ekim’de eylül enflasyonunu göreceğiz. Bu yaklaşık yüzde 100 civarında olacak. Yeniden değerleme oranını göreceğiz. Bu da yaklaşık 110-120 arasında değişecek. Ekim başında 2023 yılı tarifemiz yayınlanacak. Bunun çalışmasını hazırladık. Odalarımızdan tarife için görüş ve önerilerini isteyeceğiz. Ekim başında tarifemiz gerçek enflasyonu yansıtacak şekilde yayınlanacak. Bunun haberini vermek istiyorum. Yaklaşık yüzde 100 artıştan bahsediyorum. Yıl içinde belirlenen enflasyon tarifenin üzerine çıkarsa ay itibariyle bu farkın da tarifeye yansıtılması ibaresini koymaya çalışıyoruz” diye konuştu.

“İŞ DÜNYASINI MİNDERE ÇEKTİK”

Zor döneme rağmen güzel çalışmalar yaptıklarını vurgulayan Kartaloğlu, “İş dünyası ile görüşmeler yaptık. İş dünyasını mindere çektik. Son dönem geçici verginin kaldırılmasını iş dünyası ile beraber mücadele ederek gerçekleştirdik. Bürokrasi ile sorunumuzun olmadığı bu dönemde yaşandı. Muhtasar SGK birleşmesi yaşadık. Geçtiğimiz hafta Türkiye Muhasebe Kongresi düzenledik. Bu kongrede Kamu Gözetimi Kurumu, Vergi Denetleme Kurumu, Gelir İdaresi Başkanlığı, SGK, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, Maliye Bakanlığı ile gerçekleştirdik. TBMM’de tüm bütçe komisyon toplantılarındaydık. Orada pek çok hatayı düzelttik” ifadelerini kullandı.

“SEKTÖRÜN EN BÜYÜK SORUNU İŞ YAŞAM DENGESİ”

Son dönemde sektörün en büyük sorununun iş yaşam dengesi haline geldiğini aktaran Kartaloğlu, “Hangi meslek grubu olursa olsun iş yaşam dengesinin yaşam lehine düzeltilmesi gerekiyor. Bizim mesleğimizde yaşam dengesi çok bozuldu. Elimizde olan sebeplerle, doğru organizasyon yapamamamız, kurumsallaşamamamız nedeniyle de var. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın sisteminin tıkanması, bu sistemin yıkanmasının bizlerde yarattığı eziyet var. Bunun iyileştirilmesi gerekiyor. Yazılımsa yazılım, bütçe ise bütçe ayrılmalı. Bunun için Gelir İdaresi Başkanlığı’nda toplantı yaptık. Şu an itibariyle beyan sürelerinin farklılaştırılması gündemde. Önerimiz şu, muhtasar SGK’nın ayın 26’sında verilmesi, KDV’nin her ayın son günü verilmesi. Bu sistemsel yoğunluğu azaltacak” dedi. – Erkan Uysal