CHP İlçe Saymanı Gülçin Güner, hükümetin pandemi tedbirleri ile turizm sektörünün birbiriyle uyuşmamasını eleştirdi. Partinin yönetim kurulu toplantısı sonrasında açıklamalarda bulunan Güner, kısıtlamalar getirilirken sektör temsilcilerinin de fikrinin alınmamasına tepki gösterdi. Güner, “Hükümetin yeni pandemi koşulları yeni yayınlandı. Bunun turizmle ilgili tarafında birbiriyle uyuşmayan çok maddeler var. Örneğin hizmet sektöründe 07.00- 19.00 saatleri deniliyor. Saat 19.00'dan sonra restoranlar ne olacak? Kafeler ne olacak? Birtakım sınırlandırmalar getirirken Bakanlar Kurulu’nda sektör temsilcilerinin de bunların içinde olması beklenirdi” dedi. 

“KENDİ AŞIMIZIN BİLE AKREDİTE OLUP OLMAYACAĞINI BİLMİYORUZ”
Turizm sektörünün bir buçuk senedir sıkıntılar yaşadığını ve yeni sezonun yaklaşmakta olduğunu ifade eden Güner, aşı belgelendirme ve sertifikasyonu gibi konuların bakanlık nezdinde çoktan çözülmüş olması gerektiğini vurguladı. Güner, “Önümüzde bir turizm sezonu var. Yaklaşık bir buçuk senedir turizm sektöründe büyük sıkıntılar var. Tekrar sezon geliyor ve beraberinde belirsizlikler var. Biz yurt dışına bağımlıyız. Bu anlamda aşı belgelendirme, aşının geçerliliği, aşı sertifikasyonu mu, aşı belgesi mi ortada ikilemde bir sürü konu var. Bu konuların bakanlık nezdinde şu ana kadar çözülmüş olması gerekirdi. Bakanlıkta bu çalışmaların yapıldığını parti olarak takip ediyoruz ancak bugüne kadar örneğin kendi aşımızın bile akredite olup olmayacağını bilmiyoruz. Buradan yurt dışına gidecek bir vatandaşımızın ya da oradan buraya gelecek yabancı bir misafirin gerçekten o belgeyle gelip gelmeyeceğini bilmiyoruz. Hem yatırımcı hem işletmeci hem de çalışan yönüyle tüm sektörün malum sıkıntıları var” diye konuştu. 

“SEKTÖR BU YAPILANDIRMALARI GÜNÜNDE ÖDEYEMEZ”
Yapılandırma yaptıklarını ancak sektörün bu yapılandırmaları gününde ödeyebilmesinin mümkün olmadığını dile getiren Güner, turizmcilerin kredi aldığını ve bu borçları ne zaman ödeyeceğinin belli olmadığını söyledi. Güner, “Sektör ne zaman dinamiklerine kavuşacak belli değil. Personel bu sezonda ne yapacak belli değil. Bu konular önümüzde duruyor. Aynı zamanda sektör kan kaybetti. Çalışan kalifiye personelimizi önümüzdeki belirsizlikten dolayı kaybettik. Kalifiye iş gücünü yitirdik. Çünkü insanlar köyüne döndü, memleket değiştirdi, sektör değiştirmeye çalıştı. Bu kaybedilen işgücünü nasıl yerine koyacağız? Bu da sektörün önünde büyük bir sorun. Bir diğer sorunumuz da sezondaki belirsizlik. Hangi ülke gelecek? Rusya’dan mı Avrupa'dan mı? En yakın Kurban Bayramı dönemi var. Mayıs 13'te yerli pazar gelecektir bunu biliyoruz ama oteller hazırlıklarını ne şekilde yapacaklar? Hangi parayla yapacaklar? Döngülerini nasıl gerçekleştirecekler? Ne kadar personel temin edecekler? Bunların hepsi belirsiz olduğu için hepsi sıkıntı? İfadelerini kullandı. - Erkan Uysal