Hava sıcaklığının 40 dereceye yaklaştığı Antalya bölgesinde yüksek nem oranı da bunaltıyor. Nem ve sıcak havadan kaçan vatandaşların adresi deniz ve havuzlar oldu. Nem oranın yüzde 80'leri aşması nedeniyle 3 gündür havada güneşin görünmediği kentte, sıcaklık ve nem oranın yüksekliği birçok sağlık sorunu açısından da tehlike arz ediyor. Türkiye'de yabancı turistin en çok rağbet gösterdiği merkez olan kentte, yine birçok ilden tatile gelen yerli turistlerle birlikte kent halkı sahillere akın ediyor. Plajlar iğne atsan yere düşmez misali dolu. Antalya Meteoroloji Bölge Müdürlüğü'nün verilerine göre ise hava sıcaklığı  bugün 37 dereceye kadar yükselecek. Sıcaklık hafta boyunca 35 derece civarında yaşanacak. Parçalı bulutlu hava nedeniyle güneşin görünmediği kentte nem oranı yüzde 80'nin üzerine çıktı.

Tehlikeli sıcaklık

Meteorolojinin bir haftalık hava tahmin raporuna bakıldığında ise bugün için sıcaklığın 37 derece tahmin edildiği kentte 'tehlikeli sıcaklık' uyarısında bulunuldu. Hafta boyunca Akseki, Gündoğmuş ve İbradı'da 34-35 derece arasında değişecek ve İbradı'da yarın 36 derece görünecek. Alanya ve Gazipaşa'da da 35 derece dolayında olacak. Alanya ise bugün 36 dereceyi görecek.

Doktorlar uyardı

Antalya Özel Olimpos Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Uslu, özellikle solunum sıkıntısı çeken, kronik akciğer hastaları, astım, KOAH ve bronşit hastalığı olan hastalar için riskli günlerin başladığını söyledi. Özellikle yüksek nemim bu gruptaki hastalar için sıkıntı yaratacağını ifade eden Dr. Uslu, şöyle dedi: "Bu hastalar yüksek nemli havalarda solunum sıkıntısı çeker. Aslında bu tür hastalar için iki türlü sakınca var, birisi nemin yüksek olması diğeri ise nemin çok düşük seviyede olması. İki durum da bu tür hastalar için çok riskli. Onlar için ideal nem oranı yüzde 45- 50'dir. Özellikle bu havalarda solunum sıkıntısına bağlı nöbet geçirme riskleri biraz daha fazla. Dikkatli olmalarında yarar var. Uyarılarımız aynı şekilde kronik kalp hastaları ve böbrek hastaları için de geçerli. Sıvı kaybı da aynı oranda artacağı için bu hastalarımız için de risk geçerli."

basliksiz-2-036.jpg

Nem oranı yüzde 82 ve daha üst seviyelere çıktığında ise astım hastaları başta olmak üzere kronik rahatsızlığı bulunanlar için risk oranının da yükseldiğini anlatan Dr. Uslu, dışarı çıkmak zorunda kalanların kendilerini korumaları için özel tedbirler almasını önerdi. Dr. Ahmet Uslu, denize girmek isteyenlere ise sabah erken saatleri ya da akşam serinliğini tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu. (DHA- Mehmet ÇINAR- Erol AKKIR)