Geçen hafta lansmanı yapılan Alanya’nın fethinin 800. yılı kutlamalarındaki il vurgusuna ilçedeki siyasilerden tam destek geldi. Alanya’nın fethinin 800. yıl dönümü kutlamaları geçen haftaki lansmanla başlamıştı. Lansmanda vurgulanan Alanya’nın il olması konusu ilçede beklentiyi daha da yükseltti. Birçok projede ve mesajında 82 rakamıyla mesajlar veren Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel organizasyonda, “334 bini aşan nüfusuyla Alanya artık il olmayı hak etmiştir” demişti. Lansmanda Alanya’nın fetih sürecini katılımcılarla paylaşan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan ise, "Alanya’nın il olması verilecek bir ödül değil, bir hakkın teslimi” diye konuşmuştu. 

“İL OLMAK ALANYA’NIN HAKKI”
Organizasyonu değerlendiren MHP İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan, son derece güzel, 800. yıl kutlamalarına yakışır bir program gerçekleştirildiğini söyledi. 
Türkdoğan, “Alanya Belediyesi tarafından bir yıl boyunca fetih kutlamaları ile ilgili etkinlikler devam edecek. Selçuklu’ya kışlık başkentlik yapmış Alanya’mızın bundan sonraki süreçte de tıpkı tarih sahnesinde olduğu gibi hak ettiği yere gelmesine 800. fetih yılı vesile olsun. İnşallah Alanya’mız olsun. İl olmak Alanya’nın hakkı. Bu tarihi bir hak. Alanya içerisine Gazipaşa, Gündoğmuş, Sarıveliler gibi ilçeleri alarak il olabilir” dedi.    

 “EMANETE SAHİP ÇIKABİLMEK ÖNEMLİ”
Alanya Belediyemizin yapmış olduğu lansman başarılı ve güzel organize edilmiş olduğunu dile getiren AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Toklu da, “Yıl dönümleri daha çok idrak ve dersler çıkarmak için yapılır. Tarih maziyi geleceğe taşır. Alaaddin Keykubat bir şehir ve bir medeniyet teslim etmiştir. Bizler bu emanete ne kadar sahip çıkabilmişiz, onun mirasını ne kadar koruyabilmişiz o önemli. Lansman için emek harcanmış. Güzel bir organizasyon olmuş. Dilerim bizlerin Keykubat’ın görkemli Alanya’sını kurmasına vesile olur. Düşünmemizi sağlar. İl konusunda da partimiz bu konuyu ilk günden bugüne kadar hiç istismar konusu etmemiştir. İl olup olmaması bir hükümet politikasıdır. Bize düşen il olan kentlerin ayrıcalığı ve imkânları ile Alanya’yı buluşturmak. Bir ilin kapsamı çok çok detay gerektirir. Bu güzel organizasyon için Başkan Yücel ve ekibine, katkılarından dolayı ALKÜ Rektörü Kalan’a teşekkürlerimizi sunuyoruz” diye konuştu. 

 “GENİŞ BİR COĞRAFYAYA SAHİP OLALIM”
Organizasyon için güzel hazırlıklar yapıldığını ve programı başarılı bulduklarını paylaşan İYİ Parti İlçe Başkanı Alper Arıkan da Alanya’nın il olması için mücadele ettiklerini vurguladı. Arıkan, “Alanya ve geçmişiyle ilgili görseller kullanılmış. Gayet başarılı bir çalışmaydı ama çok siyasallaştırılmasa iyi olurdu. Alanya’nın olması konusu bir hak diye düşünüyoruz. Daha önce ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan ile bu konuyla ilgili konuşmuştuk. Alanya’nın il olması gerektiğini şiddetle savunuyoruz ve bunun için mücadele ediyoruz. Anamur, Sarıveliler, Manavgat’ı da kapsayan bir hat Alanya’ya dahil olabilir diye düşünüyorum” diye konuştu.
“AYNI DRAMLARI O İLÇELER DE YAŞIYOR”
Lansmanı güzel bulduklarını dile getiren CHP İlçe Başkanı Coşkun Karadağ, “Lansmanda Alanya’nın 800 fetih yılını sadece MHP’nin değil, tüm Alanya halkının kutlaması gereken bir şey olması gerekirken final kısmında fazla siyasi buldum. Özellikle MHP’nin il başkanının konuşması bence fazlaydı. Sunucu bunun dozunu kaçırdı” ifadelerini kullandı. 
Organizasyondaki il vurgusuna katıldığını açıklayan Karadağ, “Alanya’nın il olması gerektiğine inanıyorum. Antalya’ya 150 kilometre uzaklıkta olan bir ilçenin hem büyükşehir hem de devlet hizmetleri açısından idare edilmesi çok zor. Dolayısıyla buranın hem siyasi hem ticari hem de turizm açısından mutlaka il statüsünde olması ve devlet daireleri ile resmi kurumların buna göre dizayn edilmesi doğru bir tavır olur. Alanya’nın il olması durumunda ilçe olarak Manavgat hariç, Gazipaşa, Akseki, İbradı, Gündoğmuş, Sarıveliler’in bağlanmasında fayda var. Çünkü Alanya’nın il olmasında yaşadığı dramların aynısını o ilçeler de yaşıyor”  dedi. –  Erkan Uysal