Pandemi kapsamında şüphesiz en büyük zararı turizm sektörü ve turizm esnafı gördü. Kötü geçen 2020 sezonunun ardından gelecek ay sonunda başlaması beklenen tarifeli seferleri umutla bekleyen Alanyalı turizmciler 2021 sezonu kapsamındaki hedeflerini yüksek tutuyor. Konuyla ilgili Gerçek Alanya’ya özel açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri ise konulan hedef ve yapılan planların gerçekçi olması gerektiğini vurguladı.
DAHAOĞLU: ‘KESİN RAKAM VERMEK MÜMKÜN DEĞİL’ 
Turizm personelinin de öncelikli aşılama listesine alınmasının güven oluşturacağını belirten Alanya Turizm ve Tanıtma Vakfı (ALTAV) ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkan Yardımcısı  Mehmet Dahaoğlu, “Türkiye uçuş programını planlanandan erken başlatma kararı alan Anex Tour, 8 Mart'tan itibaren Moskova dahil 9 bölgeden operasyonlara başlayacak. Anex Tour'un rezervasyon sisteminde Yekaterinburg, Kazan, Moskova, Nizhny Novgorod, Perm, Samara, St. Petersburg, Ufa ve Rostov-on-Don'dan Türkiye paket turları satışa açıldı. Almanya’da aşı pasaportu tartışmaları devam ediyor, vaka sayılarının düşürülmesi için çalışmalar sürüyor. Seyahat kısıtlamaları konusu belirsizliğini sürdürüyor. Avrupa ülkelerinin tatil tercihlerinde Türkiye ön sıralarda olsa da vaka sayıları ve ülkemizde pandemi hızının düşmesi dikkatle izleniyor. Ülkemizde aşılanma oranının artması ve belki turizm personelinin de öncelikli aşılanması güven yaratacaktır. Aşının olmadığı 2020 sezonunda bile kısa ama sınav niteliğinde bir sezonu başarıyla atlattık. Bu referansla 2021 sezonunun olumlu geçeceği inancındayız. Ancak tabi ki kesin rakamlar vermek mümkün değil” dedi.
CİMRİN: ‘YÜZDE 70’İNİ HEDEFLİYORUZ’
Öngörü ve hesaplamalara göre sektörün 2021 sezonunun 2020 sezonundan daha iyi geçmesini beklediğini belirten ALTAV ve ALTİD Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Cimrin, “Ama 2019’daki aynı rakamlara ulaşamayız. Çünkü o rakamlar için Avrupa pazarının nisan ayından itibaren devreye girmesi gerekir ki bu da günümüz şartlarında imkansız. İngiltere tatillere ne zaman izin vereceğini 12 Nisan’da açıklayacağını duyurdu. Bildiğiniz üzere İngiltere bizim için çok önemli bir Pazar. Geçen sene ekim ayına kadar da İngiltere’den ciddi oranda misafir almıştık. Avrupa’dan belli başlı İngiltere ve Almanya’dan misafirlerimiz gelmişti. Ukrayna ve Rusya bize daha önce misafir göndermeye başlayacaktır. Nisan ayından itibaren bu pazarlarımız açılmaya başlayacak. Ama tabii bu hareketlilik tüm tesislerimizi doldurmaya yetmeyecektir. O nedenle de 2019 rakamlarının yüzde 70-80’ini hedeflemek gerçekçi olacaktır. Biz de hesaplamalarımızı buna göre yapmalıyız” şeklinde konuştu.


‘EN BÜYÜK SORUN UÇAK SORUNU OLUR’
Seyahat koridorlarının açılmasıyla birlikte yoğunluk beklediklerini belirten Cimrin açıklamasına şu şekilde devam etti: “Örneğin biz ekim ayında temmuzu yaşayacağız. Kasım doluluğumuz yine çok yüksek geçecek. Ben aralık ayının da yoğun geçeceğini ümit ediyorum. Çünkü özellikle Avrupa’da ciddi oranda bastırılmış bir seyahat duygusu var. O nedenle seyahatler açıldıktan sonra yaşanabilecek en büyük sorunlardan birisi uçak sorunu olur. Ancak biz hesaplamalarımızı yaparken gerçekçi ve sabırlı olmalıyız. Açılış kararı veren tesisler bu konuda çok tedbirli olmalı. Beklentilerini aşırı derecede yüksek tutmamaları gerekiyor. Bakanlığımız tarafından devreye giren Güvenli Turizm Sertifikasyon programındaki kriterlere sıkı sıkıya bağlı kalabilmek. Aşılamalara da bağlı olarak vaka sayılarını da en düşük düzeyde tutabilirsek pastadan en büyük dilimi biz alırız.” 


TOPÇU: ‘HER AN FARKLI BİR SENARYO ÇIKABİLİR’
ALTAV Yönetim Kurulu Üyesi ve Egzotik TUR sahibi Cengiz Topçu ise “2019 yılında hem gelen misafir anlamında hem de gelir anlamında ciddi bir yükseliş yaşamıştık. Ancak pandemi de ne yazık ki bu artış devam edemedi. 2021 sezonunda tüm ülkeler ekonomik anlamda da önemli bir yere sahip olan seyahat hareketliliğini arttırmak için çeşitli senaryolar üzerinde çalışıyor. Ancak vaka sayılarının şu anki seyri yüzünden temkinli davranılıyor. Mayıs ayı itibariyle başlaması öngörülen hareketlenmenin 2019'un %70’lerine ulaşması büyük başarı olur. Bundan sonraki günlerdeki aşı ve hızlı test uygulamasının katkısının netleşmesi hükümetlerin de seyahat kısıtlamalarındaki tavrını etkileyecek. Şu anda özellikle haziran ve sonrası için oldukça olumlu bir hava mevcut. Havalimanlarında charter seferleri için slotlar alınmış durumda. Rusya, Ukrayna, İngiltere ve AB ülkelerinden rezervasyon akışı sınırlıda olsa özellikle sezonun ikinci yarısına geliyor. Ancak yine de her an farklı senaryoları önümüze çıkarabilir. O yüzden temkinli iyimserliğimizi korumamız gerekiyor. Sektörün yerli yabancı tüm paydaşları gerçek iyileşmenin 2022 ve sonrasını bulacağını bu yüzden sektöre yapılacak yatırımlar konusunda ihtiyatlı davranılması gerektiği konusunda uyarıda bulunuyor” ifadelerini kullandı.- Gülşah Anak
 

Editör: TE Bilisim