TURSAF Genel Başkanı ve Alanya Sağlık Turizmi Derneği (ALSTUD) Başkanı Dr. Tevfik Yazan’ın ev sahipliğinde Alanya’da düzenlenen genel kurul, aynı zamanda sağlık turizminin öncüleri olan birçok sivil toplum kuruluşunu da bir araya getirdi. Sun Prime C-Lounge Hotel’de gerçekleştirilen genel kurula Alanya Belediye ve ALTAV Başkanı Adem Murat Yücel, AK Parti İlçe Başkanı Mustafa Toklu, ALTSO Başkanı Mehmet Şahin, ALTİD Başkanı Burhan Sili, ALTAV Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu ve çeşitli illerden gelen delegeler ile davetliler katıldı. 
“SAĞLIK TURİZMİ STRATEJİK SEKTÖRLER ARASINDA”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan genel kurulun açılış konuşmasını yapan Yazan, sağlık turizminde Türkiye’yi cazibe merkezi haline getirecek her türlü ulusal, uluslararası organizasyonlarda bulunmayı amaçladıklarını söyledi. Yazan, “Diğer amaçlarımız Türkiye’nin sağlık turizmi konusunda uluslararası arenada objektif ilkelere dayanarak ve sektörün tüm paydaşlarını kucaklayarak tanıtımını sağlamak, sağlık turizminde yer alacak ara elemanların yetiştirilmesinde bazı meslek tanımlamalarının akademik ve bilimsel düzeyde yapılması için akademik çalışmalarda bulunmak. Sağlık turizmiyle ilgili ülkemizin etkin tanıtımını sağlamak. Ülkemizin ulusal ve uluslararası turizm gelirlerinde hak ettiği payı almasını sağlamak. Artık gittikçe öne çıkan şey sağlıklı olmak. İnsanlar hayat standardı arttıkça, ömrü uzadıkça sağlıklı olmak istiyor. Bunda pandemi de farkındalığı artırdı. Bazı ülkelere Covid-19 aşısı olan tur paketleri düzenlemeye başladılar. 2020 her sektör gibi turizm için de çok farklı bir yıl oldu. 2023 için konulmuş olan 2 milyon hasta, 20 milyar dolar sağlık turizmi geliri hedefi 2020 yılına bakarak biraz tehlikeye girmiş gibi gözükse de Türkiye’nin pandeminin ilk başlarında kamu ve özelde birçok gelişmiş ülkeden daha sağlık altyapısı bulunuyor. Hatta birçok ülkeye yapılan tıbbi malzeme yardımı ülkemiz için bulunmaz bir tanıtım fırsatı oldu. Sağlık turizmi ülkemizin stratejik kabul ettiğimiz sektörleri arasında” dedi.  
“AVRUPA VE DİĞER ÜLKELER SINIFTA KALDI”
Adana Sağlık Turizmi Derneği Başkanı Dr. Halis Bayrak da, sağlık turizminin son dönemlerde Türkiye için daha da öne çıktığını vurguladı. Bayrak, “Şu anda dünyada pandemi ile en iyi mücadele eden ülke Türkiye. Avrupa ve diğer ülkeler sınıfta kaldı” diye konuştu. 
“ÇOK DAHA BAŞARILI OLACAĞIMIZA İNANIYORUM”
ALTİD Başkanı Sili de, ürün ve kaynak pazar çeşitlemesinin büyük önem kazandığını söyledi. Sili, “Bunlardan birisi de sağlık turizmi. Şu anda 670 dolar seviyesinde olan kişi başı turizm gelirimiz sağlık turizmiyle birlikte çok daha üst seviyelere çıkacak. Minimumda bin ve 10 bin dolar seviyesinde kişi başı rakamlar söz konusu. Bu hem bizler hem sizler hem de ülkemizde yaşayan insanların refahı adına son derece önemli. Turizm ülkenin cari açığının yüzde 20-25 arasını kapatan bir sektör. Diğer taraftan istihdama çok ciddi katkısı var. 50-55 sektöre can veriyor. Önümüzdeki noktada sağlık turizminde çok daha başarılı olacağımıza inanıyorum” ifadelerini kullandı. 
“HEDEFLEDİĞİMİZ RAKAMA ULAŞAMADIK”
AK Partili Toklu da, korona virüsle birlikte tüm dünyada ekonomide küçülme yaşandığını hatırlattı. Toklu, “Bu açığı kapatmak adına 2020 yılının her ne kadar ilk çeyreğinde 150 bine yakın sağlık turizminden yararlanan misafirler olsa da hedeflediğimiz rakama ulaşamadık. 2023 vizyonu doğrultusunda 2 milyon kişi hedefi olması ülkemiz ekonomisine sağladığı katkıları bir kez daha gösteriyor. Hükümet olarak sağlık turizmine gerekli destekler veriliyor. Pandemi döneminde Türkiye sağlık alanında yapmış olduğu yatırımların meyvesini bu kritik süreçte gördü. Eş değer ve gelişmiş ülkelere bakarak görüyoruz ki ülkemiz sağlık alanında çok iyi konuma gelmiş durumda. Alanya hem iklimi hem de coğrafya noktasında sağlık turizmine elverişli bölgelerden birisi. Sağlık turizminin gelişmesi noktasında üzerimize düşeni bundan sonra da yapmaya devam edeceğiz” dedi. 
“ÖRNEK BİR SAĞLIK POLİTİKASI İZLEDİK”
Turizm denilince 5 ülkeden birisinin de Türkiye olduğunu vurgulayan Başkan Yücel ise, ülkede turizm söylenince akla Antalya ve Alanya’nın geldiğini dile getirdi. Yücel, “Turizm sadece deniz, kum ve güneşten ibaret değil. Coğrafi yapı, en güzel tesisler ve gastronomi ülkemizde. Alternatifler olarak sağlık, kültür, spor turizmine Alanya da başkentlik yapıyor. Selçuklu’un başkenti, Osmanlı’nın liman kenti olan Alanya cumhuriyet döneminde turizme ilk açılan yerlerden bir tanesi. Alanya 81 ilden göç alıyor. Yüzden fazla ülkeden 30 binin üzerinde yabancının yerleşmesiyle Alanya dünyanın en huzurlu, güvenli, mutlu şehirlerinden birisi. Bu dönem içerisinde sağlığın ne kadar önemli, olduğunu ve ülkemizin de dünyada örnek bir sağlık politikası izlediğine hepimiz şahit olduk. Bu nedenle bu ve bunun gibi federasyonların ayakta kalabilmesi için yerel yöneticiler olarak üzerimize düşen her şeyi yapmakla mükellefiz” diye konuştu. – Erkan Uysal