Diyetisyeni Şule Yavuz Demir, Ramazan boyunca beslenme danışmanlığı hizmeti vermeye devam edeceklerini söyledi.
ALANYA BELEDİYESİ DİYETİSYEN HİZMETİ RAMAZAN’DA DA DEVAM EDECEK
Sosyal Belediyecilik anlayışıyla çalışmalarına devam eden Alanya Belediyesi, vatandaşlara Ramazan Ayı’nda da diyetisyen hizmeti vermeye devam edecek. Alanya Belediyesi Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü ne bağlı Aile ve Kadın Destek Merkezi Diyetisyeni Şule Yavuz Demir, Ramazan Ayı boyunca vatandaşlara beslenme konusunda uyarılarda bulunurken, isteyenlerin Aile ve Kadın Destek Merkezi’ne gelerek beslenme danışmanlığı alabileceğini söyledi.
DEMİR: “YETERLİ SIVI ALINMAZSA TANSİYON VE SİNDİRİM PROBLEMİ YAŞANABİLİR”
Alanya Belediyesi Kadın Destek Merkezi Diyetisyeni Şule Yavuz Demir; “Merkezimizde Ramazan Ayı boyunca vatandaşlara beslenme konusunda destek olmaya devam edeceğiz. İçinde bulunduğumuz ay, sağlıklı beslenmenin önemli olduğu bir süreç.  Ramazan'da uyulması gereken beslenme kuralları şunlardır; Öncelikle kilogram başına 30 mililitre su tüketmeye çalışmalıyız yani 50 kilogram iseniz bir buçuk litre, 100 kilo iseniz 3 litre sıvı tüketmelisiniz. İftar ile birlikte sıvı tüketimi başlamalı ve imsak vaktine kadar devam etmelidir. Yeterli sıvı alınmazsa tansiyon ve sindirim problemleri yaşanabilir.” diyerek sıvı tüketiminin önemine dikkat çekti.
SAHUR VE İFTARDA NE TÜR GIDALAR TERCİH EDİLMELİ?
Diyetisyen Şule Yavuz Demir, iftar ve sahur vakitlerinde ağır hamur işi ve yağlı yiyeceklerden kaçınılması gerektiğini belirterek, “Sahurda öncelikle kahvaltılık gıdalar tercih edilmeli. Ağır hamur işleri ve yağlı yemekler tüketilmemelidir. Az tuzlu peynir, çökelek, haşlanmış yumurta, ceviz, bol yeşillik, domates, salatalık, tam buğday ekmeği, bir porsiyon posalı meyve, tercihen kuru kayısı ve hurma tüketilmeli, en son bir bardak süt ya da yoğurt eklenerek kalsiyum ihtiyacı da karşılanmalıdır.
“İFTAR AÇILDIKTAN SONRA 15-20 DAKİKA ARA VERİLMELİDİR”
İftarda altın kuralımız, iftarı açtıktan sonra 15-20 dakika ara vermektir. Hurma kayısı gibi bir meyve ile orucumuzu açıp, üzerine az miktarda çorba veya ayran içildikten sonra ara verilmelidir. Böylece düşük kan şekerimizin normale gelmesi beklenmelidir. Aksi takdirde baş ağrısı ve sindirim sıkıntıları yaşanabilir. Ara sonrasında sebze yemeği veya bol salata yanında bir parça et balık tavuk veya kuru baklagiller, az miktarda tam buğday ekmeği ve yoğurt tüketilmelidir. İftardan 2 saat sonra tatlı ihtiyacımız için kuru meyveler tercih edilmeli ve en azından hamur tatlıları yerine sütlü tatlılar/kabak tatlısı gibi kalorisi düşük tatlılar tüketilmelidir.”
“İHTİYACIMIZ OLAN KADARINI YEMEK KENDİMİZE YAPACAĞIMIZ EN BÜYÜK İYİLİKTİR”
Alanya Belediyesi Kadın Destek Merkezi Diyetisyeni Şule Yavuz Demir son olarak vatandaşların sağlığı için Ramazan boyunca beslenmeye dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak; “Unutmayalım ki oruç tutan insan nefis mücadelesini kazanan kişidir. Bu irademizi iftar sonrasında da kullanarak gün içinde aklımıza gelen her şeyi değil bize gereken kadarını yemek vücudumuza en büyük iyilik olacaktır.” dedi.