Alanya’da etkili olan sağanak ve dolu yağışı sera ve tarım arazilerinde hasara yol açtı. Alanya’da dün gece saatlerinde sağanak yağış etkili oldu. Konaklı Mahallesi’nde ise sağanak yağış yerini doluya bıraktı. Mahalle genelinde etkili olan dolu yağışı hayatı felç etti. Seralarda adeta yıkıma yol açan doluların oluşturduğu hasar gün ışığıyla ortaya çıktı. Konaklı Mahallesi’nde bulunan yaklaşık 10 adet sera ve tarım arazisine hasar meydana geldi. Gölge alanlarda ise geceden yağan duran dolunun kalıntıları dikkatlerden kaçmadı. Alanya İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne bağlı ekipler seralara giderek hasar tespit tutanağı tuttu.

Öte yandan, Geçtiğimiz yıllarda Alanya’nın Okurcalar ile Demirtaş mahalleleri arasında yaşanan hortum ve fırtına sonrası yüzlerce üreticinin yüzünü güldüren tarım sigortası bu yıl da büyük ilgi görüyor. Özellikle son dönemde Türkiye’yi de olumsuz etkileyen küresel iklim değişiklikleri, ani hortum ve fırtına olasılıkları, üreticiyi yeniden tarım sigortasına sevk etti.

Devlet destekli olan tarım sigortasının, 14 Haziran 2005’ten bu yana çiftçinin ve üreticinin imdadına  yetiştiğini belirten Tarım Sigortası Uzmanı, Konaklı’daki Özkaya Sigorta‘nın sahibi, Alanya Belediyesi himayesinde düzenlenen En Güzel Avokado Bahçesi yarışması birincisi Bilal Öztürk, Alanyalı üreticilere seslenerek TARSİM için geç kalmamalarını istedi.

Aslen Payallar’daki Öztürk ailesinden olan ve tarımın içinden gelen Bilal Öztürk, aynı zamanda hem Kayseri Erciyes Üniversitesi İktisat Fakültesi’ni, hem de tarım bölümü bitiren, işin mutfağından gelen bir isim.

Gazipaşa ile Kaş arasında pek çok üreticiyle çalıştıklarını, sahadan ayrılmadıklarını, bu nedenle hortum ve fırtına gibi olumsuz hava koşullarından etkilenen üreticilerin 7/24 yanında olduklarını söyleyen Özkaya Sigorta sahibi Bilal Öztürk, Alanya Ziraat Odası ile protokol yaptıklarını, oda üyesi üreticilere TARSİM poliçelerinde yüzde 15′lik bir indirim sağladıklarını kaydetti.

Çiftçilerin ürünlerini, oluşabilecek hasarlara karşı güvence alınmasını amaçlayan tarım sigortasının sadece anlaşmalı acenteler aracılığıyla yapılabileceğini dile getiren Bilal Öztürk, “Havuz sistemi, tüm işlemlerin tek bir elden ve bir standarda bağlı olarak yapılabilmesini sağladığı gibi, güvenilirlik ve devamlılık açısından da önemlidir. Biz 2005’ten beri bu işi profesyonel olarak, yüzlerce üretici ile yapıyoruz” dedi.

Muz ve avokado üreticileri başta olmak üzere tüm üreticilerin mağdur olmamaları adına mutlaka TARSİM yaptırmaları gerektiğini vurgulayan Öztürk, “Prim bedelinin yarısını zaten Devlet karşılıyor. Bize başvuran üreticinin serasına eksper görevlendiriliyor, inceleme yapılıyor, değer biçiliyor, eksper raporu doğrultusunda sigorta firmasının genel merkezi bir teklif hazırlıyor, müşteri de onaylarsa en fazla 3 günde poliçesi hazır hale geliyor” diye konuştu.

TARSİM yaptırılmasının öneminin, geçtiğimiz yıllarda Alanya çevresinde yaşanan hortum, dolu ve fırtınalar sonrası daha fazla ön plana çıktığını vurgulayan Özkaya Sigorta sahibi Bilal Öztürk, “Arzu eden üreticilerimiz bize 0 532 688 29 07 numaralı telefondan ulaşıp bilgi alabilir. Eylül ayı başladı. Olumsuz hava koşulları başlamadan üreticilerimizin TARSİM yaptırmaları kendi menfaatlerine olacaktır” dedi. – Haber Merkezi

Editör: TE Bilisim