Alanya Müftülüğü’nden yarışma ile ilgili yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“Yarışma, kompozisyon alanında lise öğrencileri arasında, resim alanında ortaokul öğrencileri arasında “On Kıta Bir Vatan İlelebet İstiklâl” teması ile gerçekleştirilecek. Yarışmaya sadece örgün eğitim-öğretime devam eden lise ve ortaokul öğrencileri katılabilecek. Öğrenciler yarışmaya sadece bir eser ile katılım sağlayabilecek. Yarışmaya başvurular 5 Mart 2021’de sona erecek. Başvurular Alanya Müftülüğü’ne bireysel olarak, eser teslimi ve başvuru aynı anda olacak şekilde gerçekleştirilecek. Yarışma aşamalı olarak ilçe müftülüğünce ilçe birincisi ve il çapında birinci, ikinci ve üçüncü olarak dereceye girenlerin tespit edilmesiyle icra edilecek. Yarışma neticesinde resim ve kompozisyon alanlarında ayrı ayrı olmak üzere dereceye giren öğrenciler ödüllendirilecek. Yarışmaya katılan eserler iade edilmeyecek.

Yarışmacıların, başvuru ve eser teslimi esnasında öğrenci (ortaokul ve lise) olduğunu belirten belgeyi ve T.C. Kimlik Kartını yanlarında bulundurmaları gerekiyor. Ayrıca her bir öğrenci, velisi tarafından imzalanmış “Velisi bulunduğum ……………..’nın Müftülüğünüzce düzenlenen kompozisyon/resim yarışmasına katılmasına, adının ve eserinin Diyanet İşleri Başkanlığı’nca internet ve sosyal medyada yer almasına, eserinin basılarak yayınlanmasına muvafakat ederim” şeklindeki belgeyi Müftülüğe teslim etmek zorunda. Eserlerde siyasi mesajların bulunmaması, ahlak kurallarına uygun oluşu ve bir ticari markanın reklamının yapılmaması vb. hususlara dikkat edilecek.

Kompozisyon alanında yarışmaya katılan eserlerde;
a) “On Kıta Bir Vatan İlelebet İstiklâl” teması ile bağlantılı ve özgün olması, alıntılar için kaynak gösterilmesi hususlarına dikkat edilecektir.
b) Eserin Türkçe dilbilgisi kurallarına uygun olarak, tercihen elektronik ortamda, times new roman fontuyla, 12 punto ile yazılması istenecek, ancak el yazısı ile yazılmış eserler de yarışmaya kabul edilebilecektir.
c) Eserin yazılı olduğu sayfanın (birden çok sayfa söz konusu olduğunda her sayfanın) sol üstüne öğrencinin adının, soyadının, iletişim bilgilerinin ve öğrencisi olduğu okulun adının yazılması şarttır.
d) Katılımcılar eserlerinin özgün olduğunu, daha önce benzeri bir yarışmaya katılmamış olduğunu kabul etmiş sayılırlar.
e) Değerlendirme komisyonu aşağıdaki kriterlere göre puanlama yapacaktır:
Konuyu kompozisyon ile ifade edebilme gücü: 20 Puan
Duygu ve düşünceyi ifade edebilme gücü: 20 Puan
Kullandığı dilin akıcılığı: 20 Puan
Kompozisyonda özgünlük: 20 Puan
Türkçe dilbilgisi kurallarına uygunluk: 20 Puan
Resim alanında yarışmaya katılan eserlerde;
a) Eserlerin başkasına ait, alıntı ve kopya olmaması, “On Kıta Bir Vatan İlelebet İstiklâl” teması ile bağlantılı olmasına dikkat edilecektir.
b) Yarışmacılara malzeme ve teknik serbestliği tanınmıştır. Her türlü resim ve boya malzemesi kullanılabilecektir. Ancak eserlerin sunulacağı resim kâğıtları 35 X 50 boyutlarında olacaktır.
c) Yarışmacılar resim kâğıtlarının arkasına okunaklı bir şekilde, adı soyadı, iletişim bilgileri ve öğrencisi oldukları ortaokulun adını yazacaklardır.
d) Eserlerin zarar görmemesi için resimlerin katlanmadan iki büyük karton arasına yerleştirilerek teslim edilmesi gerekmektedir.
e) Katılımcılar eserlerinin özgün olduğunu, daha önce benzeri bir yarışmaya katılmamış olduğunu kabul etmiş sayılırlar.
f) Değerlendirme komisyonu aşağıdaki kriterlere göre puanlama yapacaktır:
Konuyu resimde ifade edebilme gücü: 20 Puan
Duygu ve düşünceyi ifade edebilme gücü: 20 Puan
Resimde kullandığı tekniğin uygunluğu: 20 Puan
Resimde özgünlük: 20 Puan
Resimde görsellik: 20 Puan
Bu vesileyle tüm öğrencileri “On Kıta Bir Vatan İlelebet İstiklâl” temalı resim ve kompozisyon yarışmasına katılmaya davet ediyoruz.”