Dans, kültür, gençlik turu adı altında sivil toplum kuruluşları aracığıyla yapılan protokol ile bazı belediyelerce verilen gri pasaport ile yurtdışına çıkanların geri dönmemesi ile ortaya çıkan insan kaçakçılığı olayı büyüyor. 
Malatya Yeşilyurt Belediyesi’ndeki kamu görevlisi olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport sağlanarak yurt dışına çıkış yapmalarına yönelik iddialar üzerine başlatılan soruşturma İçişleri Bakanlığı tarafından genişletiliyor. Bu kapsamda, 6 farklı belediyece “dans (folklor) gösterisi”, “kültür turu”, “gençlik programları” adı altında sivil toplum kuruluşları ile işbirliği protokolü düzenlenerek, yurt dışına kişiler gönderildiği tespit edildi. Söz konusu olaylarla ilgili İçişleri Bakanlığı Mülkiye Müfettişi görevlendirerek, soruşturma başlattı.
HİZMET PASAPORTU DURDURULDU
Ayrıca İçişleri Bakanlığı tarafından belediyelere imkan sağlayan mevzuatın suiistimalinin önlenmesi amacıyla tedbirleri arttırıcı yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar, mahalli idarelerce yurtdışına görevlendirilen kamu personeli olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulaması geçici olarak durdurulmuştu.
MHP’DEN BAŞKANLARA MESAJ 
Yaşanan bu olaylar üzerine MHP Genel Başkan Yardımcısı Sadir Durmaz, MHP’li belediye başkanlarına bir mesaj gönderdi. Mesajda şu ifadelere yer verildi: “Sayın Belediye Başkanı, Belediyeler aracılığıyla kamu görevlisi olmayan kişilere hizmet damgalı pasaport düzenlenerek yurt dışına çıkış yapmalarının sağlandığına yönelik bazı iddialar son zamanlarda kamuoyunun gündemine gelmiş, İçişleri Bakanlığı da aynı meseleyle ilgili müfettiş görevlendirerek soruşturma başlatmıştır.
Bakanlık, konuya ilişkin açıklamasında, ‘belediyeler aracılığıyla, kamu görevlisi olmayanlara hizmet damgalı pasaport düzenlenmesi uygulamasının yeni bir düzenleme yapılıncaya kadar durdurulduğunu’ belirtmiştir. Bu kapsamda gereken hassasiyetin gösterilmesini rica eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.”
GRİ PASAPORT NEDİR, KİMLERE VERİLİR?
Gri pasaport, devlet adına yurt dışı görevine gönderilen ancak siyah ya da yeşil pasaportu olmayan kişilere verilir. Gri pasaport, hizmet pasaportu olarak da bilinir. Özel idare, hükümet veya belediyeler tarafından yurt dışı görevine gönderilmiş kişiler gri pasaport alabilir.