Eğitim Sen Alanya Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Çetin, iktidardan kariyer basamakları sınavının yapılmaması ve ÖMK’nın iptal edilmesini talep etti. Millî Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) eğitim emekçilerinin ekonomik, sosyal, mesleki ve özlük sorunlarına piyasacı ve rekabetçi mantıkla yaklaştığını vurgulayan Çetin, bu yaklaşımın son örneğinin Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesi olduğunu kaydetti. Çetin, “Siyasi iktidar, öğretmenler arasında halen var olan ücretli, sözleşmeli, kadrolu öğretmen ayrımlarına yenileri eklemekle kalmıyor, eğitim sistemini rekabetçi ve eleyici bir sınav üzerinden yeniden düzenlemek istiyor. 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu’na göre, öğretmenlik zaten bir uzmanlık mesleği. Bu temel gerçeği yok sayarak öğretmenleri kariyer basamaklarına göre bölmek, farklı ücret politikaları üzerinden ayrıştırmak öğretmenler arasındaki ilişkilerin ve mesleki dayanışmayı bozacak. Okullarda yapay olarak oluşturulmaya çalışılan farklı statü ve unvanların zaman içinde giderek belirginleşen sınıfsal ayrışmalar yaratması, okullarda katı ve hiyerarşik çalışma ilişkilerinin oluşması kaçınılmaz. Nitelikli okul, niteliksiz okul ayrımında olduğu gibi, kariyer basamakları üzerinden nitelikli öğretmen, niteliksiz öğretmen algısı yaratılmak istenmesi son derece tehlikeli. Öğretmenlerin mesleki birikimi ve niteliğini yok sayarak hayata geçirilmeye çalışılan kariyer basamakları uygulaması öğretmenlik mesleğinin saygınlığını daha da düşürecek özellikler içeriyor. Eğitim Sen, emekçiler arasında ayrımlar, hiyerarşiler ve eşitsizlikler yaratması kaçınılmaz olan, adaletsizlikleri ve haksızlıkları derinleştirmeyi hedefleyen ÖMK’ya karşı emekçiler açısından üretilebilecek en güzel yanıtın bir araya gelmek ve ortak mücadele yürütmek olduğunu düşünüyor.
Öğretmenleri birbiri ile yarıştıran, ayrıştıran, hiyerarşi yaratan ve maaş artışını sınav sonucuna bağlayan, “eşit işe eşit ücret” ilkesini yok sayan, öğretmen emeğini değersizleştiren bir eğitim yaşamını sürdürme tehlikesine karşı iş yerlerimizden başlayarak yerellerde ve merkezi düzeyde tüm eğitim sendikalarının bir araya gelerek ortak tutum belirlemesi taleplerimizin karşılık bulması açısından önemli” dedi. 
“1966’DA HAZIRLANAN METİN DİKKATE ALINMALI”
İktidarın meslek kanunu yapma amacındaysa öğretmenlik mesleği açısından uluslararası düzeyde kabul gören ‘Öğretmenlerin Statüsüne İlişkin Tavsiye Kararı’na uygun düzenleme yapmasını isteyen Çetin, “ILO ve UNESCO ortak belgesi olarak 5 Ekim 1966 yılında kabul edilen ve Türkiye tarafından da onaylanan tavsiye kararı öğretmenlerin toplumsal statüsüne yönelik olarak bugüne kadar atılmış en önemli ve kapsamlı adım. Öğretmenlerin sadece okul içinde değil, toplum içinde de yerine getirdikleri görevin taşıdığı önemi, uluslararası düzeyde belgeleyen, öğretmenlerin tüm sorunlarını ele alan ve durumlarını tüm ayrıntıları ile düzenleyen bir metin. Bu metin dikkate alınmadan hazırlanan bir meslek kanununu kabul etmemiz mümkün değil. Öğretmenler için düşünülen iyileştirmeler, tüm eğitim ve bilim emekçisi arkadaşlarımızın çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi ile birlikte ele alınmalı. Siyasi iktidardan talebimiz öncelikle kariyer basamakları sınavının yapılmaması ve ÖMK’nın iptal edilmesi” diye konuştu. – Haber Merkezi