Asırlardır en değerli yatırım limanı olarak görülen altın, günbegün değer kazanmaya devam ediyor. 2020 yılbaşında 300 lira olan fiyatı, Kasım başında 530 lirayı aşmış durumda. Gerçek Alanya, sektörün Alanya’daki temsilcileri olan kuyumculara bu yükselişin altın alım satımına etkisini ve altının geleceğini sordu. İşte Alanyalı kuyumculardan sektörün durumu ve gelecek fiyat tahminleri:
 ‘FİYAT ARTTI, ALIM GÜCÜ AZALDI’
Emirkaan Tozduman: Altın fiyatlarının artması alım gücünü azaltıyor, bu da dolaşımın düşmesi demek. Dolayısıyla altındaki yükseliş işlerimizi azalttı. Altın bozdurma oranı, satın alma oranına göre daha yüksek; fakat altının daha da yükseleceğine dair bir beklenti olduğu için bozdurma miktarı da düşük. Altının yükselmesinin üç temel nedeni var: Koronavirüs, dolar kurunun yükselişi ve Amerikan seçimlerindeki belirsizlik. Bunlar çözülmediği sürece altın fiyatı artmaya devam edecek.
‘ARTIŞIN SON SEBEBİ ABD’
İlhan Yıldırım: Altının artması işlerimizi azalttı. Sadece düğün gibi zorunlu durumlar için çeyrek alımları oluyor, büyük çapta satın alan olmuyor. Elinde altın bulunduranlar da ‘Değeri daha da artacak’ diyerek satmıyor. Altındaki bu büyük artışın en önemli nedeni, koronavirüs ile birlikte Amerikan seçimlerindeki belirsizlik. Son bir aydır fiyatların daha hızlı artmasının asıl sebebi bu. Yılbaşına gelindiğinde ise gram altının 600 liraya kadar çıkacağı kanaatindeyim. Dolayısıyla halkımız elindeki altını tutmaya devam edebilir.
‘YILBAŞINDA 600 LİRA OLUR!’
Ali Keskin: Bugün itibariyle 24 ayar altının gramı 536 lira. İlk etapta 556 liraya kadar yükselmesini bekliyorum. Sonrasında ise 600 liraya kadar çıkacaktır. Bu yükleyiş, işlerimize zarar veriyor; çünkü alım gücü düşüyor. Halkımız sadece bilezik ve çeyrek altın alabiliyor ki bu da çok düşük miktarlara denk geliyor. Altın bozdurmada bir yükseliş olmamasının sebebi, son iki yılda yastık altındaki altınların bankalara ve kuyumculara zaten götürülmüş olmasıdır. Altın alımı için hala geç kalınmış değil, çünkü yükseliş devam edecek. Dünyaya yön veren ekonomilerin altın stokları had safhada. Talebin olduğu, arzın yeterli olmadığı yerde yükseliş kaçınılmazdır. – Erkan Uysal