ALKÜ’de gençlerle bir araya gelen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, ‘Doğu Akdeniz Özelinde Kıbrıs’ adlı konferansa katıldı.  29 Ekim etkinlikleri kapsamında Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi’nde (ALKÜ) düzenlenen ‘Doğu Akdeniz Özelinde Kıbrıs’ konferansına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Ersin Tatar katıldı. Gençlerin Kıbrıs konusuna bakış açısının önemli olduğunu belirten KKTC Cumhurbaşkanı Tatar, geçmiş yıllarda Kıbrıs konusunda Türkiye’de akademisyenlerin, sivil toplum örgütlerinin, gençlerin mitinglere katıldığını söyleyerek, “Herkes çıkıp ‘Ya taksim ya ölüm’, ‘Kıbrıs Türk’tür Türk kalacak’ sloganlarıyla o milli ruhun yerleşmesinde büyük hizmetler verdi. Türkiye için bu denli önemli bir ada. Ben hayatım boyunca Kıbrıs’ın Türkiye için önemli bir ada olduğunu, Türkiye’nin sadece 40 mil uzaklıkta olduğunu, Türkiye’nin Kıbrıs Türklerini hiçbir zaman yalnız bırakmayacağını tarihten gelen hakkı ve hukukunun olduğunu Ege adalarında, Girit ve Rodos adalarında oynanan oyunlardan sonra Kıbrıs’ın alenen bir oyuna gelmeyeceğini her seferinde söyledim. Muhataplarına bunları en iyi şekilde söyledim. Şimdi cumhurbaşkanlığım döneminde yeni bir siyaseti temsil etmenin gururunu yaşıyorum” dedi. 
“BİZİM DEVLETİMİZ DAHA DA KÖKLEŞMEKTEDİR”
Türkiye’nin bölgedeki gücünü zayıflatmanın, garantörlüğünü ortadan kaldırılmasının istenildiğini belirten KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, “Türk askerinin adadan çekilmesiyle ve zaman içerisinde Kıbrıs'ın tekrar Yunan adası olması noktasına getirmeye, yani bizleri 1974 öncesine kadar götürecek sürece sürüklemek için baskı, müzakere masasında oylamayı amaçlıyorlar. Bu oyun Kıbrıs Türklerine karşı aynı zamanda Türkiye Cumhuriyeti’nedir. Bu kesin ve nettir. Yeni siyaset Türkiye’nin tam desteğiyle, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tam desteğiyle artık yeni siyaset Kıbrıs’ta egemen eşitlik temelinde olacak. Kıbrıs'ta bir anlaşma olursa iki egemen devletin iş birliği olacak. Kıbrıs’ın kuzeyde bir Türk devletinin ilelebet yaşayacağının bir mesajıdır. Yeni politika budur. Dolayısıyla bundan geri dönüş yoktur. Kıbrıs’ta bir anlaşmayla da kuzeydeki Türk devleti kabul edilebilir, tanınabilir ama tanınma ne zaman olabilir bilemeyiz. Bizim devletimiz daha da kökleşmektedir, kabul görmektedir” diye konuştu. 
“KIBRIS MESELESİ DAHA DA ÖNEM KAZANDI”
 Doğu Akdeniz’deki çalışmalar ile birlikte Kıbrıs meselesinin daha da önemli hale geldiğini vurgulayan Tatar, “Son dünyadaki küresel değişimlerde siz de göreceksiniz. Taşlar yerinden oynamıştır. Yeni yeni birtakım siyasetler gelişmektedir. Bütün bu dengeler içerisinde bir tarafta Rusya, Çin bir tarafta Amerika, Avrupa Birliği. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’deki statüsünün korunması ve mavi vatandaki bizlerin haklarının hukuklarının korunması için ulusal güvenliğimizin sürdürülmesi anlamında KKTC gerçekten statüsü yükseldi. KKTC, Doğu Akdeniz’in parlayan yıldızı. Mili dava olan Kıbrıs meselesi çok daha önemli pozisyona gelmiştir.  Bu siyasetin kalıcı ve doğru siyaset olduğunu bütün dünyaya anlatmak ve kabul ettirmek mili bir görev ve vatan borcudur” dedi. - Mehmet AL