Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen pandemi nedeniyle otellerin kapanmasıyla birlikte buralarda çalışan gençlerin avokado bahçelerinden hırsızlığa yöneldiğini söyledi. Son dönemlerde artan avokado hırsızlığıyla ilgili ne gibi tedbirler alınabileceği konusunda Alanya İlçe Jandarma Komutanı Yarbay Engin Burak Mindivanlı, Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe ve avokado üreticileriyle toplantı gerçekleştirdiklerini belirten Sevilgen, “Son zamanlarda avokado hırsızlığı çok popüler hale geldi. Artık herkes avokado hırsızlığı yapabiliyor. Avokadonun hırsızlığı ile ilgili yetersiz cezai işlemler de var. Bunlarla ilgili görüşmeler yaptık.  Örneğin, avokado bahçesinin kenarı açıksa hafif kusura girdiğinden dolayı hırsızlar pek bir ceza almıyor. Bunlarla ilgili biz üreticiler olarak ne yapabiliriz diye Mindivanlı ile birlikte bir istişare toplantısı yaptık. Kendileri bizlerin ne yapması gerektiğini anlattı. Bahçenin kenarını çitle çevirmemiz, kameralar koymamız, köpek beslememiz, bekçi tutmamızla ilgili bilgiler verdi. Bunlar olduğu zaman hırsızlık yapanların cezai işleme uğrayacağını söyledi” dedi. 
“HIRSIZLIK OLAYINI HAD SAFHAYA ÇIKARDI”
Son zamanlarda hırsızlığın artmasının en büyük sebeplerinden birisinin otellerde çalışması gereken gençlerin işsiz kalmasıyla hırsızlığa yönelmesi olarak açıklayan Sevilgen, “Gençlerin normalde otellerde çalışması gerekiyor. Bu sene otellerin yüzde 50’i kapalı durumda. Bu nedenle işsiz kalıyorlar. Burada ahlaki değerlerin de yetersiz olduğunu görüyoruz. Bunlar birbirini tetikleyerek hırsızlık olayını had safhaya çıkardı. Şu an Fuerte dediğimiz cinsin hasat dönemi başladı. Aralık ayında da bitecek. Normalde Fuerte’nin hasat dönemi şubat, mart ayına kadar devam ediyor. Bunun sebeplerinden birincisi bu sene sıcaklardan dolayı avokadoda yüzde 20 kaybımız vardı. Avokadonun az olması, iyi para kazandırması ve hırsızlığın şiddetiyle beraber erken hasat Fuerte’yi aralık ayında bitirecek. Fuerte şu an 5 lira civarında seyrediyor. Aralık ayına geldiğimizde 6 lirayı bulacak. Çünkü yetersiz ürün var” diye konuştu. 
“HIRSIZLARIN MALININ ALICISI HAZIR”
Avokadonun hasat döneminin sonuna gelindiğini, azalan ürün nedeniyle fiyatlarda yükselme olacağını aktaran Sevilgen, bu durumun tüketiciye yansıyacağını kaydetti. Sevilgen, “Alanya Avokado Üreticileri Birliği olarak 200 gramın altında avokadonun toplanılmamasını istiyoruz ama ilçedeki bazı büyük marketler ve kooperatifler 150 gramlık avokadoların alımına başladığından dolayı hırsızlığın önü açıldı. Çünkü hırsız bahçeye girdiği zaman önüne gelen her avokadoyu topluyor. Ürünün sahibi, avokadonun nereden geldiği ile ilgili soru sormadığından dolayı direkt satılıyor. Hırsızların malının alıcısı hazır” ifadelerini kullandı.  
“BİNA ALTLARINDA AVOKADO TOPTANCILIĞI YAPANLAR VAR”
Gazipaşa’da ve Alanya’da işletme deposu olmayan ve mahalle aralarında, bina altlarında avokadonun toptancılığını yapan vergisiz çalışan kişilerin hırsızlığın önüne geçilememesindeki sebeplerden birisi olduğunu paylaşan Sevilgen, “Bu kişiler hırsızların topladığı avokadoyu en iyi sattığı yerler. Burada devletin de çok ciddi bir kaybı var. Avokado bahçeden alınıp başka bir tedarikçi firmaya veriliyor. Belki Türkiye’de satılan avokadonun yüzde 30-40’ı bu şekilde tüketiliyor. Bu durum hem bizlere hem avokadoya, hem tüketiciye hem de devlete çok büyük bir balta vuruyor” dedi.   
“TÜKETİCİLER KÜÇÜK AVOKADOLARI ALMASIN”
200 gramın altındaki avokadonun toplanmaması çağrısını tekrarlayan Sevilgen, “Çünkü daha tamamen olgunlaşmamış oluyor. Vitamini, minerali, enerjisi, proteini oluşmamış oluyor. Bu sağlıksız avokado tüketimine neden oluyor. Ayrıca avokadonun lezzetini bilmeyen bir kişi ilk defa yediği zaman ‘Avokado iyi bir şey değilmiş’ diyerek bir daha tüketmeyecek. Çünkü olgunlaşmamış, ham avokado yiyor. Bunun da bize çok büyük zararı var. Buradan yalvarıyorum, tüketiciler çok hasat dönemi gelmemiş küçük avokadoları hiçbir marketten, pazardan, manavdan almasınlar. Bunu aldıkları zaman lezzeti oluşmamış avokado tüketecekler. Boşuna para vermiş olacaklar. Hangi cins avokadoyu hangi ay tüketmeleri gerektiğini bilsinler” diye konuştu. (Erkan Uysal)   
 

Editör: TE Bilisim