Gerçek Alanya Gazetesi tarafından gündeme getirilen sahil katliamı ilçe gündemine oturdu. Asia Beach tarafından taş kırmanın dahi yasak olduğu plaja dökülen beton vatandaşlardan olumsuz tepkiler aldı. Konunun gündeme gelmesi sonrası Antalya Milletvekillerinin de konuyla ilgili araştırmalara başladığı öne sürüldü. Araştırmalarını tamamlayan vekillerin konuyu Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) taşımaları bekleniyor. 

YASA NE DİYOR?

Aslında kanunlarda yapılan sahil katliamı ile ilgili kesin hükümler yer alıyor. 3621 sayılı Kıyı Kanunu’nun 2’nci bölüm 6’ncı maddesi sahillerde yapılmaması gerekenlerin altını net bir şekilde çiziyor. İşte ilgili madde;

“Madde 6 – Kıyı, herkesin eşitlik ve serbestlikle yararlanmasına açık olup, buralarda hiçbir yapı yapılamaz; duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engeller oluşturulamaz. Kıyılarda, kıyıyı değiştirecek boyutta kazı yapılamaz; kum, çakıl vesaire alınamaz veya çekilemez. Kıyılara moloz, toprak, cüruf, çöp gibi kirletici etkisi olan atık ve artıklar dökülemez.”

Yapılan yapılarla ilgili cezai işlemlerde kanun içerisinde mevcut. Yine 3621 Sayılı Kıyı Kanunu’nun 3’ncü Bölüm 15’nci maddesinde para cezası ve yıkım ibareleri yer alıyor. İşte Kıyı Kanunu’nda yer alan 15’nci madde;

“Madde 15 – (Değişik: 23/1/2008 - 5728/466 md.) Kıyıda ve uygulama imar planı bulunan sahil şeritlerinde duvar, çit, parmaklık, tel örgü, hendek, kazık ve benzeri engelleri oluşturanlara ikibin Türk Lirasından onbin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. Ayrıca oluşturulan engellerin beş günden fazla olmamak üzere belirlenen süre zarfında kaldırılmasına karar verilir. Bu süre zarfında engellerin ilgililer tarafından kaldırılmaması halinde, masrafı yüzde yirmi zammıyla birlikte kendilerinden kamu alacaklarının tahsili usulüne göre tahsil edilmek üzere kamu gücü kullanılmak suretiyle derhal kaldırılır. Kabahatin tekrarı halinde, ceza üst sınırdan verilir.” (Haber Merkezi)