Alanya’nın Sultan Alaaddin Keykubat tarafından fethinin 800. yıl dönümü kutlamaları düzenlenen lansman ile başladı. Covid-19 tedbirleri kapsamında Atatürk Kapalı Spor Salonu’nda Cuma akşamı düzenlenen lansman herkesten tam not aldı. Fethin tarihi koreografi dans ile anlatıldığı lasmanda ünlü Türk Opera Sanatçısı ve Tenor Hakan Aysev’in muhteşem sesi ile okuduğu ‘Fetih Marşı’ herkesi hayran bıraktı. 
ÖDÜL DEĞİL HAKKIN TESLİMİ 
Fethin 8’inci yüzyılı etkinlerine 3 yıl boyunca hazırlanan ve 1 yıl boyunca sürecek coşkulu etkinlikler için Ankara’dan da destek alan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, lansmandaki konuşmasında “334 bine yakın nüfusuyla 24 ili geride bırakan Alanya, artık il olmayı çoktan hak etmiştir. 2023 vizyonuyla, Alanya’nın vilayet olacağına inancımız tamdır” dedi. 
Yücel’in ardından konuşan ardından Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan da Alanya’nın Selçuklu döneminde başkent, Osmanlı döneminde sancak olduğunu vurgulayarak “Alanya’nın il olması verilecek herhangi bir ödül değil, bir hakkın teslimidir” ifadelerini kullandı.
 İL OLMA BEKLENTİSİ ARTTI 
Muhteşem lansmandaki coşkulu atmosferlerle yapılan konuşmalardaki il vurgusu Fethin 800’üncü yılında Alanya’nın il olacağına yönelik beklentiyi güçlendirdi. 
Yıllardır il olması gerektiği konuşulan Alanya’nın ilk kez bu hedefe bu kadar yaklaştığı gözleniyor. Belediye Başkanı olarak Yücel de bu talep doğrultusunda açıklama ve icraatlarını hızlandırdı. 
Yücel, sık sık Alanya’nın il olması halinde plaka kodu olacak 82 sayısına vurgu yapıyor. Halkın sorunlarının kısa sürede çözülmesi için kurulan Çözüm Masası’nın telefon numarasına ‘82’yi de koyan Yücel, belediye başkanlığının ikinci dönemi için yaptığı tanıtımda da 82 projeyi sunmuştu. 
2021’DE İL OLMAYI DİLEMİŞTİ 
2022’de üretilmesi beklenen Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu (TOGG) tarafından geliştirilen yerli aracın banttan inecek 82. aracına belediye olarak talip olan Yücel, geçen yıl Tutum, Yatırım ve Yerli malı Haftası’nı kutladığı görselinde de 82 plakalı yerli aracı paylaştı. 
Yücel geçen yılın son encümen toplantısında da 82 temalı maske takarak 2021’de Alanya’nın il olmasını diledi. Yücel açıklamasında “2021 yılına girerken tüm Alanyalılar olarak en büyük arzumuz yıllardır hayalini kurduğumuz il olmak. İl olma beklentimizi herkese gösterebilmek adına bu maskeleri bastırdık ve kullanımını yaygınlaştıracağız” demişti. 
GÖRÜŞMELER DEVAM EDECEK
Lansmandan önce Ankara’ya giderek Alanya Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum ile görüşerek destek sözü alan Başkan Yücel, 1 yıl boyunca devam edecek olan fetih etkinlikleri için görüşmelerini sürdürecek. Ankara’da üst düzey görüşmeler yapacak olan Yücel’in ‘2023’te 100 il, 1000 ilçe’ hedefi olan partisi MHP’den de genel başkan yardımcıları ile temasa geçmesi bekleniyor. – Kemal Cengiz