Alanya’daki oda başkanları önceki gün ilan edilen ve 29 Nisan-17 Mayıs arasını kapsayan tam kapanma kararını değerlendirdi. Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, 17 günlük tam kapanmanın esnaf için çok zor olduğunu belirterek, “Devletimiz elindeki imkan dahilinde bir şeyler yapmaya çalışıyor ama maalesef bunların hiçbiri bizim için yeterli değil” dedi. Daha önce Cumhurbaşkanı’nın yaptığı açıklamalarda tam kapanma ile ilgili sinyaller aldıklarını belirten Değirmenci, gelecek hafta cumadan başlayan ve bayramı da kapsayan bir kapanma beklediklerini söyledi. Değirmenci, “17 günlük tam kapanma geldi. Ramazanın başından beri lokanta restoran ve kafeteryalarda esnaflarımız paket servis olarak çalışmaya devam ediyorlardı. Sahura kadar paket servis yapıyorlardı. Bununla ilgili bu alınan genelgede 24 saat boyunca bizim esnafımız paket servis yapmaya devam edecek. Bayramın bitimine kadar olan sürede saat bire kadar yine aynı şekilde paket servisi olarak devam edecek. Konaklama tesisleri yine açık ve konaklama tesislerinde çalışan esnafımız da yine sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olarak hizmet etmeye devam edecek” dedi.
“BU TALEPLER ŞU AN İÇİN MÜMKÜN DEĞİL”
Hediyelik eşya satan esnafın tamamen kapanacağını aktaran Değirmenci, “Bununla ilgili sıkıntılarımız var. Burada bize de hediyeliklerden markete dönmek isteyenler ya da değişik talepler geliyor. Bu talepler şu an için mümkün değil. O yüzden bunlar yine hediyelik eşya olarak kalacak. Genel manada şimdiye kadar pandemi içerisinde yaşadığınız bütün sorunları tekrarlamak istemiyorum. Çok zor ama biraz da içimiz ister istemez yanıyor. 17 günlük tam kapanma esnaf için çok zor. Sabahtan beri ve dün akşamdan beri esnafımız kredi kartlarını, çekleri nasıl ödeyeceklerini, beklenen bir katkı olup olmadığını soruyor. Biz onları anlıyoruz. O yüzden bu sıkıntıyı biz de bir esnaf olarak yaşıyoruz. Gerçekten zor bir durumla karşı karşıyayız. Sağlık için tam kapanma olursa uymak zorundayız. Her zaman söylediğim gibi bu kapanma son olur. Çünkü gerçekten üstüne basa basa son defa söylüyorum. Esnaflık sisteminin çökme noktasına geldik. Esnaflarımız çok zor durumda. Devletimiz elindeki imkan dahilinde bir şeyler yapmaya çalışıyor ama maalesef bunların hiçbiri bizim için yeterli değil. Bizim kendi ekmeğimizi kendimizin kazanması gerekiyor. Bu da tüm toplumun duyarlılığı ile olacak. Sadece esnafın duyarlı olması yeterli değil. Bu fedakarlığımızın inşallah son olmasını temenni ediyorum. Çünkü gerçekten hepimiz çok zor durumdayız. Hem ekonomik yansımaları hem de psikolojik yansımaları da çok ağır. İnsanlar ne yapacaklarını şaşırmış durumda” diye konuştu.   
“BEN KAPATTIM OLDU MANTIĞIYLA OLMAMALIYDI”
Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp  de, tam kapanma döneminde bankaların açık olacağına dikkat çekerek, bu nedenle esnafın sıkıntıya düşeceğini söyledi. Yenialp, “Bu süre içerisinde esnafımızın çekleri, senetleri ne olacak?  Eğer bunlar da ötelenmiş olsaydı bir sıkıntı yaşanmamış olacaktı. Bunlar ötelenmediği için ödenemeyecek. Çünkü o süre içerisinde dükkanlar kapalı. Esnafımız bunların parasını nasıl ödeyecekler? Üstelik sicilleri bozulmuş olacak. Bununla ilgili inşallah hükümetimiz tarafından en kısa sürede bir çalışma yapılır. Bunun dışında vaka sayıları gerçekten önceki gün itibariyle pik yaptı. Dünya çapında ve ülkemizde de 65 binleri bulmuştu. Her ne kadar hafta sonlarında olan kısıtlamalarla beraber 45 binlere inmiş olsa da ölüm oranlarına baktığımız zaman 350’lerde sürüyor. Hiçbir şey sağlığınızdan daha önemli değil diyoruz. Kapanmayı aslında bekliyorduk ama bununla ilgili de devletimizin esnaflara bir destek vererek kapanması gerekiyordu. Ben kapattım oldu mantığıyla değil, esnafa destek vererek kapanma olmalı. Bu nasıl olacaktı? Faizsiz krediler ya da uzun vadeli düşük faizli krediler, SGK ve Bağ-Kur prim desteği, kira desteği ve verilerek kapanma olmalıydı diye düşünüyoruz. Bu süre içerisinde açık olan işletmelerimiz var. Bakkal, market, kuruyemişçi, fırın ve manavlar bu süre içerisinde açık kalacak. Hafta sonu pazar günleri de zincir mağazalar kapalı kalacak. Bunun yanında bakkal yani mahalle esnafı açık olacak. Bu konuda da hiç olmazsa bu yoğunluklar olmamış olacak. Saat 10.00’da açıp 17.00’de kapatacaklar. Tam kapanmanın olduğu dönemde elimizden geldiğince sokağa çıkmamaya çalışalım. Sokaklar yine insanlarla dolup taşmasın. Yine maske, mesafe ve hijyen kurallarına uymaya devam edelim” ifadelerini kullandı.  – Erkan Uysal