Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve aynı zamanda Syedra Kazı Başkanı Doç. Dr. H. Ertuğ Ergürer ve Alanya Müze Müdürü Seher Türkmen, Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ) Rektörü Prof. Dr. Ekrem Kalan’ı makamında ziyaret ederek, Syedra Antik Kenti Arkeolojik Kazı, Restorasyon ve Koruma çalışmaları hakkında bilgiler verdi.

Ziyarette Rektör Kalan, Alanya’ya hizmet doğrultusunda ALKÜ ile ortak projeler hazırlanması için her türlü desteği göstereceğini belirtti. Kalan, “Alanya’mızın faydasına olacak her türlü konuda elimizi taşın altına koymaya hazırız” dedi. M.Ö. 9. Yüzyıl’dan M.S. 13. Yüzyıl’a kadar yerleşimin görüldüğü kentin bölge arkeolojisine ve tarihine sağlayacağı desteklerin yanında Alanya kültür turizmine planlanan katkısı konuşulan konular arasında yer aldı. 2019 yılında Alanya Müze Müdürlüğü başkanlığında temmuz, ağustos ve eylül aylarında başlayan kazı çalışmalarının devamının bu sene 20 Temmuz tarihinde yapılması planlanıyor. 

14 FARKLI ÜNİVERSİTEDEN UZMAN GELECEK

Alanya ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan Syedra Antik Kenti’nde gerçekleştirilmesi planlanan çalışmaların Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararname ile yürürlüğe girdiğini belirten Kazı Başkanı Doç. Dr. H. Ertuğ Ergürer, “Proje bu yıl 20 Temmuz’da başlayacak ve yıl sonuna kadar ilk çalışmalar tamamlanacak. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından onaylanan çalışma programına göre sütunlu cadde, ara yollar, büyük hamam, tiyatro, şapel, dinsel mağara, bazilika (çeşme binası), tapınak, meclis binası, işlikler ve nekropol gibi alanlarda kazı ve onarım çalışmaları 14 farklı üniversiteden 22 uzmanla yürütülecek” dedi.
 
Proje ile kültür varlıklarının korunması ve gelecek nesillere aktarılması amaçlanırken, projenin ülke ve Alanya’nın kültür turizmine katkı sağlaması, bu alanda bilimsel yayınların artırılması ve kentin 5 yıl içinde bilim dünyasında tanıtılması hedefleniyor.