Önceki yıllarda işyeri açmak isteyen esnaflar tarafından kışın kiralanan dükkânlar, bu yıl temmuz ayı ortasında boş kaldı. Bunlara bir de işyerini kapatan esnaflar eklenince Alanya’nın birçok caddesinde boş dükkân camlarını ‘Kiralık Dükkân’ afişleri kapladı. Turizm sektörünün kötüye gidişi ilk kez bu kadar net olarak görülürken, sezon ortasında kiralık dükkân konusunda ALEKOD Başkanı Kerim Balıktay açıklamalarda bulundu. Esnaf da dertlerini dile getirdi.

 

-Kemal Cengiz

 

Her turizm sezonu öncesi ve esnasında turizmcilerin sektörün gidişatı hakkında yapmış olduğu açıklamalar ve uyarıların yetkililerce dikkate alınmamasının sonuçları ilk kez bu yıl net olarak hissedilmeye başlandı. Yerel ve ulusal ölçekte turizm plan ve politikasının olmamasından kaynaklı birçok sorunlar yumağının ardından Alanya ve benzeri turistik yerler tarihinin en kötü sezonunu yaşıyor. İstatistikî verilerin yanı sıra temmuz ayına gelinmişken Alanya merkezdeki boş işyerlerine asılan ‘Kiralık Dükkân’ afişleri de sektörün gidişatı hakkında somut gerçekleri gözler önüne seriyor.

ESNAFLAR NEDENLERİ SIRALADILAR

Alanya’nın her caddesinde ‘Kiralık Dükkân’ yazılı boş işyerleriyle karşılaşmak mümkün. Bir dönemin turizm cazibe merkezi olan Damlataş Caddesi’nde kiralık boş dükkânların sıra sıra olması terk edilmişlik izlenimi veriyor. Yanı başlarındaki komşularının dükkânları bir bir kapatıp gittiği cadde üzerinde hala ticaret yapmaya çalışan esnaflar ‘Kiralık Dükkân’ ve sezon hakkında düşüncelerini paylaştılar. Esnaf, kötü gidişata turizm politikasının olmaması, turizmi geliştirmek için bir çabanın harcanmaması, her şey dâhil sistemi, acentelerin esnafa karşı tutumu, turizm gelirlerinin düşük olmasına karşın dükkân kira fiyatlarının yüksek olması gibi nedenler sıraladı.

DÜKKÂN SAHİPLERİNE ÇALIŞIYORUZ

Butik işletmecisi Hayrettin Bozkurt, en büyük nedenin otellerdeki her şey dâhil sistemi ve acentaların turistlere esnafı kötülemesinin olduğunu söyledi.  Her şey dahil sisteminin yanı sıra otel içinde her dükkânın bulunması nedeniyle turistlerin dışarı çıkmadığını ifade eden Bozkurt, “Kiralar aşırı yüksek ama Alanya’ya gelen turistlerin harcama kapasitesi yüksek değil. Haddinden fazla esnaf olduğu için pasta büyümeden daha çok parçaya bölünüyor. Esnaf perişan olarak kirasını ödeyemez hale geliyor.  Biz yıllarımızı verdik ama bu turizm böyle giderse yüz yılımızı da versek fayda etmez. Biz, dükkân sahiplerine ve devlete çalışıyoruz.” diye konuştu. 

KENDİ MÜLKÜM OLMASA DURAMAM

Hayate Hanım Caddesi üzerinde 25 yıldır terzilik mesleği ile uğraşan Ahmet Akay, Damlataş ile Hayate Hanım Caddesi’nin kesiştiği noktaya Alanya Belediyesi tarafından Bostancıpınarı Caddesi’ne direkt geçişi sağlayan yol çalışmasının da turizm sezonun kötü olmasından dolayı esnafa faydasının yansımadığını söyledi.  Sahiplerinin yüksek kira bedeli taleplerinden dolayı kiralanamayan dükkânlar nedeniyle caddenin gündüz terk edilmiş gibi durduğunu, akşamları ise karanlığa büründüğünü aktaran Akay, “Dükkân sahipleri çok fazla kira istiyor. Esnaf bir sezon kiralıyor ama kirasını zor çıkardığı için diğer sezon gidiyor. Cadde çok ıssız. Kendi mülkümüz olmasa biz de duramayız” dedi.

TURİSTİ OTELE HAPSETMEK NE DEMEK

Tur ofisi ve restoran işletmecisi Kemal Türkoğlu, 11 yıldır faaliyet gösterdiği caddeye 2004’ten sonra hiçbir şey yapılmadığını, ışıklandırmanın da yetersiz olduğu için kimsenin gelmediğini söyledi. Alanya’da en çok kiralık dükkânının, bulunduğu cadde çevresinde olduğunu belirten Türkoğlu, kiraların yüksekliğini de hatırlattı. “Her şey dahil sistemi kalkmadığı sürece turizm bir arpa boyu yol alamaz” diyen Türkoğlu, “Otelden dışarı çıkmayan turist nasıl döviz bırakacak. Bırakın insanlar sokakta gezsin. Turisti otele hapsetmek ne demek. Turizmle ilgili hiçbir şey yapılmıyor” şeklinde konuştu. Kuru temizlemeci Rasim Ezel de yetkililerin somut adım atıp gelecek sezonu kurtarmak için projeler geliştirmesi gerektiğini vurguladı.