“CİDDİ BİR ZAMAN KAYBI OLACAK”
Pandemi nedeniyle bir yıldır zor günler geçiren esnafın yeni açıklanan tam kapanma ile birçok zorlukla boğuşmak zorunda kalacağını söyleyen  Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Mehmet Şahin, Alanya’nın turizm kenti olması sebebiyle de daha özel bir durumunun olduğunu vurguladı. Şahin, “Bütün olumsuzluklara rağmen bir umut turizm sezonuna hazırlıkların devam ettiği bu dönemde tam kapanma ile ilgili alınan karar sonucunda hazırlık sürecinde de ciddi bir zaman kaybı olacak gibi görünüyor. Son genelgeye göre market, manav, kasap, otel ve inşaat gibi bazı sektörlerde muafiyet sağlandı. Ama Alanya’mızın turizm kenti olması açısından bu muafiyet alanı genişletilmeli. Çok sayıda otelimizde yabancı konuklar var ama bu turistlere hizmet edecek dükkânlar kapalı. Bu misafirlerimize hizmet verilebilmesi açısından belli kriterlerle esnaflarımız kısıtlama günlerinde dükkânlarını açmalı. Eğer esnafımız için bu kolaylık sağlanamıyorsa esnafımızın kapalı olduğu günlerde bankalar, SGK ve vergi daireleri de kapatılsın” dedi.  

“ÇEK, SENET GİBİ ÖDEMELER ERTELENMELİ”
Açıklanan son genelgeyle esnafların dükkanlarını kapatmak zorunda kalacağını ama bankaların açık olacağını dile getiren Şahin, bu şekilde bir uygulamanın esnafa büyük zarar vereceğini söyledi. Şahin, “Bu uygulama düzeltilmeli. Esnaf dükkanlarını kapatırken, bankalar da kapatılmalı. Çek, senet gibi ödemelerin hepsi ertelenmeli” diye konuştu. 

“ADALET DUYGUSU ZEDELENDİ”
Esnaf kapalıyken zincir marketlerin açık olmasının da adalet duygusunu zedelediğini belirten Şahin, “Zincir marketlere de düzenleme gelmeli. Zincir market ayakkabıdan, butiğe her şeyi satıyor. Benim esnafım dükkanını kapatıyorsa zincir market de kapatmalı” ifadelerini kullandı. 

“ÇALIŞANLAR DA UNUTULMASIN”

Devletin işverenler için farklı destek uygulamalarının olduğunu aktaran Şahin, “Pandemi döneminde sadece işverenler değil, çalışanlar da zor bir süreç atlatıyor. Devletimiz çalışanları da unutmasın. Yeni açıklanacak olan desteklerden çalışanlar da mutlaka yararlanmalı” dedi. 
 “ESNAF BU PARALARI NASIL ÖDEYECEK?”

Esnafın bir yıldır can çekiştiğini ve kendisini yalnız hissettiğini vurgulayan Şahin, “Bir yıldır söylediğimizi yine tekrarlıyoruz. Devletimiz sağ olsun esnafımıza destek verdi. Ama bu destekler yeterli olmadı. Şimdi son açıklanan yeni kısıtlamalarla esnafımız dükkânlarını kapatmak zorunda kalacak. Ama faturalar, kiralar maaşlar ödenmeye devam ediyor. Esnafımız ciddi anlamda destek görmeden bu paraları nasıl ödeyecek? Zaten bir yıldır iş yapamıyorlar” diye konuştu.