Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Başkanı Eray Erdem ilçenin yükünün çok ağır olduğunu ve gelecek olan ikinci, üçüncü dalga depremzedeler için hazırlıklı olunması gerektiğine söyledi. Erdem, Alanya’nın depremin ilk gününden beri yaptığı yardımlarla ilk sırada olduğunu ve bununla gurur duyduğunu vurguladı. Başkan Erdem, “Gaziantepli biri olarak Alanya'nın bu süreçte göstermiş olduğu kadirşinaslığa müteşekkirim. 40 yıldır Alanya’da yaşayan biri olarak çok gururluyum” dedi.


“ENERJİ VE VERGİ MUAFİYETİ DEĞERLENDİRİLMELİ”
Depremzedelere kapılarını açan otellere ve tesislere yardım çağırısında bulunan Başkan Erdem, “6 Şubat’ta ülkemiz kara bir güne uyandı. O günden beri de biz bu yaraları sarmakla uğraşıyoruz. Üzüntülerimiz, acılarımız büyük. Doğrudan ve dolaylı olarak yaklaşık 25 milyon kişinin etkilendiği bir afet oldu. İlk günden itibaren herkes deprem bölgesine sirayet etmeye çalıştı. Bildiğiniz üzere bende Gaziantep'te doğmuş biriyim. Gaziantepli biri olarak Alanya'nın bu süreçte göstermiş olduğu kadirşinaslığa müteşekkirim. 40 yıldır Alanya da yaşayan biri olarak çok gururluyum. Depremin ilk gününden bu yana Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Alanya'ya konaklama desteği için yaptığı ziyaret çok büyük yankı uyandırdı. Antalya başta olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde tesisler, yurtlar kapılarını depremzedelere açtı. Bizim bölgemizde Alanya verdiği yatak kapasitesiyle ilk sıralardaydı. Evlerde ağırladığımız depremzedelerde var bunların sayısı yaklaşık 50 bin. Alanya'da otellerde kalanlarla birlikte toplamda 60 bin depremzede ağırlanıyor. Bilindiği üzere önümüz turizm sezonu kısa bir süre kaldı. Otellerimizin bu doğrultuda yapmak zorunda olduğu hazırlıklar var. Daha önce de birkaç kere dile getirmiştik, devletimizden, hükümetimizden hem gönlünü hem kapılarını depremzedelere açan tesislerimize küçük de olsa desteklerin olmasını rica etmiştik. Bu da enerji desteği, kısmi vergi muafiyeti desteği ilgili kurumlar gereğince değerlendireceklerini düşünüyorum” şeklinde konuştu.


‘200 TIR YARDIM GÖNDERİLDİ’
ALTSO ailesi olarak depremin ilk gününde itibaren yardım kampanyaları düzenlediklerini söyleyen Erdem, “ALTSO olarak biz de bu süreçte AFAD’ın koordinesinde birlikte yardım kampanyasını başlattık. İlk bir hafta Alanya’dan deprem bölgesine 200 TIR yardım gönderildi. İnsanların bir yere yığılmasından dolayı ihtiyaçlara geç cevap verilebiliyordu. Biz de belediye başkanımız ve kaymakam bey ile birlikte istişare ederek ikinci bir yardım istasyonu kurulmasını uygun gördük. Son 15 gündür de burada bir yardım istasyonu kurduk. Kendi şahsi bütçelerimizden, kısmen odanın bütçesinden, eşimizin, dostumuzun yardımıyla birlikte bu istasyonu açtık. Depremzedelerin taleplerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Dün de Polonya’dan çok önemli bir yardım TIR’ı geldi. O TIR ile gelen malzemeler burada düzenlendi. Bugün depremzedelerin istek ve talep formlarına göre hazırlanacak. Burada biraz daha düzenli tertipli bir şekilde yardımlar hazırlanıyor. Dün 800 yeni talebimiz vardı. Büyük bir afet, süreç çok uzun. Her gün talepler ve sorunlar değişmekte ilk günler en önemli ihtiyaç barınma, kıyafet ve gıdayken önümüzdeki günlerde bu ihtiyaçlar değişecektir” dedi.
“ÖNCELİĞİMİZ YARALARI SARMAK OLMALI”
Alanya’nın gelecek olan depremzedelere için hazırlıklı olması gerektiğine dikkati çeken Erdem, “Alanya’nın yükü çok ağır.  Bizim de bu konuda hazırlıklı olmamız lazım. Kurum ve kuruluşlarımızla koordineli bir şekilde Alanya’nın düzenini bozmadan gelen vatandaşların düzenini kurmasına yardımcı olacağız. Bugün yapılan davetin sebebi de basına yansıyan yanlış haberleri ve eleştirileri düzeltmek. Alanya halkına gösterdiği çabadan dolayı bir kez daha teşekkür ediyorum. Bugün ayıp günü değil ayıp örtme günü. Önceliğimiz oradaki yaraları sarmak olmalı. Ben inanıyorum ki kısa sürede maddi eksikler giderilir. Eğitimle ilgili çalışmaları ilgili kurumlar gerçekleştirir biz sadece fikrimizi belirtiriz. Sorumluluk alanımız olmadığı için bilgi kirliliği oluşabilir. Depremin ikinci, üçüncü dalgası bizim için daha önemli çünkü oradan daha enkaz altında yakınlarını bekleyenler daha gelmemişti. Alanya ikinci, üçüncü dalgaya hazırlıklı olmalı. Bazı otellerde elektrik kesilmesiyle ilgili bir sorun yaşanmıştı. Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ile görüştüm ve hemen sorun çözüldü” şeklinde konuştu.
“İSTİHDAM İÇİN BİR PORTAL HAZIRLIĞI YAPIYORUZ”
Otel rezervasyonlarında düşüş olduğuna değine Erdem, “İstihdam için bir portal hazırlığı yapıyoruz. İşveren ve işçiyi buluşturmak adına projemiz var. Depremden dolayı yabancı vatandaşlarda bir tedirginlik var. Rezervasyonlarda gözle görülür bir düşüş var iptal yok. Bu tedirginlik geçer, Alanya’mız güvenlidir. Kısa bir süre dinginlik olur ama 1 ay sonra rayına oturur” dedi. – Haber Merkezi