İLÇELERDE EKMEK FİYATI NASIL BELİRLENİR?

Ticaret Bakanlığı resmi internet sayfası verilerine göre, Esnaf ve Sanatkarlarca Üretilen Mal ve Hizmetlerin Fiyat Tarifeleri Hakkında Yönetmeliğin “Fiyat tarifelerinin belirlenmesi ve onay esasları” başlıklı 5’nci maddesi gereğince odalar ve bağlı bulundukları birlikler ekmek fiyatı belirleme de yetkilidir denilmektedir. Ancak 04/01/2012 tarih ve 28163 sayılı resmi gazetede yayımlanan yönetmeliğe göre, odalar tarafından belirlenen ekmeğin fiyatına ilişkin tarifeler sırasıyla,

– Alanya Belediyesi,
– Ticaret İl Müdürlüğü,
– Tarım Orman Müdürlüğü,
– Alanya Ticaret ve Sanayi Odası
– Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası’ndan oluşan bir komisyon marifetiyle belirlenerek Fırıncılar Federasyonu onayına sunulur ve bu şekilde ekmek fiyatı belirlenir.
Aynı şekilde, ilgili belediye (Alanya Belediyesi) veya mülki amir (Alanya Kaymakamı) komisyon tarafından belirlenen ekmek fiyatını uygun bulmaz ise itiraz etme hakkına sahiptir ve itirazını yazılı olarak bildirebilir. Özetle; Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Nuri Demir tarafından yapılan açıklamada ” Antalya Esnaf Odaları Birliği (AEAOB) fiyatı Alanya’ da uygulanmıştır” demesi bana göre talihsiz olmuş hukuksal olarak hatalı ve eksiktir.

Alanya Belediye Başkanı’mız Adem Murat Yücel’ in fiyat belirlenme şekline itiraz etmesi yerinde ve hukuksal olarak doğru bir hamledir diyen Bağışlar, “Ticaret Bakanlığı resmi yönetmeliğine uygundur. Başkanımızdan şahsi talebim ise, her halükarda 25-30 bin olan ve halk ekmek büfeleri de 3,25 TL ‘ ye satılan ekmek sayısını en kısa sürede 50 bine çıkartması ve vatandaşımıza ucuz ekmek hizmeti sunmasıdır. Bir ekmek üzerinden kimin nasıl hataya düştüğünün yorumunu ise sizlere bırakıyorum” ifadelerini kullandı.