Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugünden itibariyle yeni kontrollü normalleşme sürecini başlattıklarını söyledi. Erdoğan, “Tedbirlerin sıkılaştırılması da gevşetilmesi de tamamen salgının seyri ile ilgili. Salgının yayıldığı bir ortamda normalleşme adımlarını atmak veya sürdürmek mümkün değil. Sağlık Bakanlığı’mız ve onun bünyesinde faaliyet gösteren Bilim Kurulu 100 bin nüfusa düşen vaka sayısı başta olmak üzere çeşitli kriterlere göre illerimizi sınıflandırdı. Bu değerlendirmeye göre de 81 vilayetimiz düşük riskli mavi, orta riskli sarı, yüksek riskli turuncu ve çok yüksek riskli kırmızı olarak renklere ayırdı. Her hafta risk durumuna göre illerimizin renkleri yeniden tespit edilecek. Ayrıca her 2 haftada bir de normalleşme uygulaması güncellenecek. Valiliklerimiz başkanlığındaki İl Hıfzısıhha kurullarımız bu güncellemeye göre uygulamayı gözden geçirecek ve yeni düzenlemelere gidecek. Tedbirlerin sıkılaştırılması veya gevşetilmesi kararı salgının her bir ilimizdeki iyileşme veya kötüleşme durumuna göre verilecek. Vatandaşlarımız günlük hayatlarının her anında temizlik, maske ve mesafe diye özetlediğimiz salgın tedbirlerine ne kadar riayete ederlerse illerinin normalleşmeye o kadar hızlı geçebilmesini sağlayacak. Aksi takdirse salgın artış eğilimine girdiği yerlerde kısıtlamalar tekrar genişletilebilecek. Her ilimiz salgın tedbirlerinin orada ne düzeyde uygulanacağını kendisi belirleyecek” dedi.


“SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI DÜŞÜK VE ORTA RİSKLİ İLLERDE KALKTI”
Kabine Toplantısı’nda normalleşme adımlarının prensipte nasıl atılacağı hususunu kapsamlı şekilde görüştüklerini aktaran Erdoğan, “Buna göre hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması düşük ve orta riskli illerde tamamen kalkarken, yüksek ve çok riskli illerde bir müddet daha pazar günü devam edecek. Ülkemizin tamamında süren 21.00-05.00 saatleri arasındaki sokağa çıkma yasağı sınırlaması ise sürecek. Okullar Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarındaki ilkokullarda 8. ve 12. sınıflarda eğitim ve öğretime açılacak. Düşük ve orta riskli illerde ilaveten orta okullar ve liseler dahil diğer kademelerde de eğitim öğretime başlanacak. Yüksek ve çok yüksek riskli illerimizdeki genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak” diye konuştu. 
“YÜKSEK VE ÇOK YÜKSEK RİSKLİ İLLERDE SOKAĞA ÇIKMA SÜRESİ ARTIRILACAK”
Restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane, çay bahçesi gibi yerler çok yüksek riskli iller dışında Türkiye genelinde faaliyetlerini 07.00 ile 19.00 saatleri arasında yüzde 50 kapasite ile sürdürebilecekler. Halı saha, yüzme havuzu ve benzeri tesisler düşük ve orta riskli illerimizde 09.00 ile 19.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecekler. Kamunun çalışma saatleri tüm Türkiye’de normale döndürülecek. İhtiyaç halinde valilikler farklı düzenlemeler yapabilecek. Sokağa çıkma saatleri sınırlı olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı grubundaki vatandaşlarımızla ilgili düzenleme düşük ve orta riskli illerimizde kaldırılırken, yüksek ve çok yüksek riskli sınıftaki illerde ise sokağa çıkma süresi artırılacak. Nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler düşük ve orta riskli illerimizde 100 kişiyi, yüksek ve çok yüksek riskli bölgelerde 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak şartıyla yapılabilecek. Sivil toplum kuruluşları, meslek odaları, kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları düşük, orta, yüksek riskli illerde katılımı 300 kişiyi geçmeyecek şekilde yapılabilecek. Diğer hususlardaki uygulamaların nasıl olacağı İl Hıfzısıhha kurulları tarafından belirlenecek. Hedefimiz mümkün olan en kısa sürede ülkemizin tamamında kontrollü normalleşme sürecini tamamlamak” ifadelerini kullandı. – Haber Merkezi