MHP İlçe Teşkilatı Turizm Komisyonu Alanya için oluşturulan turizm raporunu kamuoyu ile paylaştı. Bir restoranda düzenlenen kahvaltılı toplantıya MHP İlçe Başkanı Mustafa Türkdoğan, MHP İlçe Teşkilatı Turizm Komisyonu Başkanı Selçuk Güven Ülker ile komisyon üyeleri katıldılar. Kahvaltının ardından açıklama yapan Ülker, hazırladıkları raporu paylaştı. 
“SPOR VE SAĞLIK TURİZMİ GELİŞTİRİLMELİ”
Alanya Belediyesi bünyesinde turizm birimi oluşturulmasını öneren Ülker, “Bu birimin tanıtıma, dijital reklamlara ve sosyal medya reklamlarına hem yurtiçinde hem de yurt dışında önem vermesini istedi. Ülker, “Alanya’da bulunan gün yüzüne çıkmamış tarihi yapılar restore edilerek ilçe turizmine kazandırılmalı. Sadece deniz, güneş, kum değil, arkeoloji, tarihi yapılar, spor ve sağlık turizmi gibi alanların geliştirilmesi lazım” dedi.
“UCU NEREYE GİDİYORSA SONUNA KADAR GİDİLMELİ”
Alanya’da şehir yapısı ile ilgili sorunlar bulunduğunu dile getiren Ülker, “Alanya’nın kendime özgü bir şehir yapısı yok. Yıllardan beri çarpık yapılaşma var. En azından bundan sonrası için imar planları şehir dokusunu bozmamalı. Şehir içinde yeşil alanlarımız çok az. Bunlar için gerekli düzenlemeler yapılmalı. Alanya’da kıyılarda çok sayıda kaçak yapı yapılıyor. Bunların önüne geçilmeli ve ağır cezai yaptırımlar uygulanmalı. Ucu nereye gidiyorsa, kim oluyorsa sonuna kadar gidilmesi gerekiyor” diye konuştu.    
“GİZLİ DENETÇİ ÖNERİYORUZ”
Esnafın geçmiş yıllardan kaynaklanan ilçeye gelen turistleri kandırması ve dolandırması nedeniyle Avrupalı turistin kaybedildiğini belirten Ülker, “Turistlerin ülkemize ve şehrimize olan güvenlerini kırdık. Onları geri kazanmak için esnafın sıkı denetlendiğini Avrupa ve diğer ülkedekilere ispatlamamız lazım.  Bunun yanında esnafta çok çarpık fiyatlaşma var. Aynı ürün bir yerde 5 Euro iken, başka bir yerde 500 Euro’ya kadar çıkıyor. Kime, neye denk gelirse ona göre bir fiyat politikası izleniyor. Bunun düzenli aralıklarla zabıta takip etmeli ve fiyat istikrarı oluşturulmalı. Özellikle yaz aylarında turistleri atlet, terlik, parmak arası terlikle karşılayan esnaf var. Bu çok çirkin bir görüntüye yol açıyor. Bunun giderilmesi için esnafa yönelik kılık kıyafet genelgesi oluşturulursa Alanya için artı oluşturacaktır. Çığırtkanlık yapan iş yerlerine belediye savaş açmış durumda ama hala devam edenler var. Bunların giderilmesi için sıkı denetim şart. Cezai yaptırımlar uygulanmalı. Safari, su sporları gibi alanlarda ehliyetsiz, liyakatsiz kişiler bu tür işlere kalkışıyor. Daha sonra kazalar oluyor. Bunların liyakatli, ehliyetli kişilere verilmesi şart olmalı. Tur teknelerinde de yakın zamanda bir kaza yaşamıştık. Tekne açılmaması gereken bir zamanda denize açılmıştı. Bunların denetlenmesi, açılmaya çalışan kişilere ağır cezai işlem uygulanmalı, çalışma izinleri iptal edilmeli. Gizli denetçi öneriyoruz. Belediye ya da devlet kanlıyla olabilir. Bunların esnaftan müşteri veya turist gibi alışveriş yapmasını buna karşılık negatif olursa ceza, pozitif olursa ödüllendirme anlamında bir değerlendirme öneriyoruz. Alanya’da birçok turizm erbabı var. Bu kişilerden oluşan turizm iştişare kurulunun oluşmasını istiyoruz. Kısa, orta ve uzun vadeli Alanya’nın turizm planı olmalı. Yönetime her gelen belediye başkanı kendine özgü bir şey yapmak isteyecektir ama bir turizm anayasamız olursa belediye başkanları buna uygun şekilde hareket ederse daha faydalı olacaktır” ifadelerini kullandı.
“GZP’DE KAPASİTE ARTIRILMALI VE PİST UZATILMALI”
Gazipaşa-Alanya Havalimanı’nın (GZP) kapasitesinin ve pistinin uzatılmasını isteyen Ülker, bunun yapılması durumunda daha büyük uçakların iniş yapabileceğini söyledi. Ülker, THY’nin GZP’den Almanya, Rusya gibi ülkelerle karşılıklı uçuşlarının yeniden sağlanması gerektiğini de kaydetti.  
“KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ 2021 YIL SONUNA KADAR UZATILMALI”
Covid-19 sonrası yapılması gerekenler için de önerilerde bulunan Ülker, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Konaklama KDV’si 31 Aralık 2020 tarihine kadar geçerli olmak kaydıyla yüzde 8’den yüzde 1’e düşürüldü. Bu süre 2021 yılının sonuna kadar uzatılmalı. Konaklama sektöründe konaklama vergisi pandemi döneminin yaralarını sarmak için 2022 yılı içinde yüzde 1 olarak devam etmeli. SGK’nın 2018 yılından itibaren işverenlere sağladığı istihdam teşviği 2018’den 2020 yılının sonuna ertelendi fakat 2018 yılındaki teşviğin devamı niteliğinde olduğundan teşvikten yararlanan kişi 18 ay bu teşvikten yararlanmakta. Çalışanlar bu teşvikten yararlanma süresini bitirdiğinden bu teşvikten şuan yararlanamıyor. Teşvikten yararlanma süresi uzatılmalı. Kısa Çalışma Ödeneği 2021 yıl sonuna kadar uzatılmalı. İşletmeler ve esnaf için muhakkak kredi kolaylığı ve esnekliği sağlanmalı. Borçlu olan işletmelerin ve esnafın borçlarında yapılandırma devam etmeli ve düşük faizle ödeme imkanı sağlanmalı. Esnaflara işyeri kira desteği artırılarak devam etmeli.” 
“MHP ÇÖZÜM İÇİN GÜR SES OLMAYA DEVAM EDECEK”
2020 yılını salgın süreciyle geçirdiklerini hatırlatan Türkdoğan da, “2021 yılında da etkilerini devam ettiren salgın sürecini yaşıyoruz. Maske, mesafe ve hijyen kurallarıyla sezon öncesinde vatandaşlarımızı duyarlı olmaya davet ediyorum. Ciddi anlamda günlük vaka sayılarında artış var. Bu rakamların düşmesi gerekiyor. Bu salgın belki Ankara, İstanbul’da hayatı yüzde 60 yavaşlatmıştır ama turizme dayalı olan yerleşim yerlerinde ekonomiyi yüzde 90 oranında yavaşlattı. Geçtiğimiz yıl Alanya’daki otellerin yüzde 25’i açıktı. 3 aylık kısa sürede hizmet verdiler. 2019 Kasım’ından 2021’in Mart sonuna kadar hala işsiz olan turizm çalışanları, sıkıntıda olan esnaf var. MHP bundan sonra da Alanya’da yaşayan her bir vatandaşımızın sorunlarının tespiti ve çözümü noktasında gür ses olmaya devam edecek” ifadelerini kullandı. –Erkan Uysal