Alanya Bakkallar Odası Başkanı Velittin Yenialp, her sokağa açılan ve yüzlerce sektörde esnafın işini tek şubeden yapan zincir marketlere karşı kazancı düşen esnafların korunması için Avrupa örneklerinden faydalanması gerektiğini belirtti. Yenialp, “Çalışma saatleri başta olmak üzere Perakende Yasası’nda köklü bir değişikliğe gidilmeli. Toptancı ve üreticiler büyük küçük veya ürün sayısı göz etmeksizin her alıcıya aynı gramajda aynı fiyattan ürün satmalı” dedi. 
‘100 FARKLI ESNAFIN İŞİNİ YAPIYOR’
Zincir marketlerin tek şubeden 100 farklı esnafın işini yaptığını belirten Başkan Yenialp, “Sattıkları ürün yelpazesi ile de yüzlerce sektörde esnafımızın işini tek bir şubede yapıyorlar. Kırtasiyeden beyaz eşyaya, gıda ürünlerinden hazır giyime satmadıkları hiçbir kalemde ürün yok. Esnafın bu haksız rekabetin eziciliği karşısında korunması için Perakende Yasası’nın bir an önce köklü bir değişiklik ile güncellenmesi şart oldu. Bunun için Avrupa örneklerinden faydalanılmalı. Katı kuralları ile küçük işletmelerin yani esnafın haksız rekabette korunması için gerek yasaları gerek izinlere tabi açılışları ile Fransa bu noktada faydalı bir model olacaktır” şeklinde konuştu. 
‘İZNE TABİ OLMALI’
Zincir marketlerin açılışının izne tabii olması gerektiğine vurgu yapan Başkan Yenialp, “Bu izin ise bölgedeki arz-talep dengesine, trafik oluşmasına izin verilmeyecek yerlerde, o bölgenin nüfus yoğunluğuna, satış alanlarının yüz ölçümüne bakılması gibi kriterlere göre belirlenmeli. Bununla aynı öneme sahip bir diğer konu ise, toptancı ve üreticilerin zincir marketlere ve büyük işletmelere verdiği ürün fiyatını esnaf için de aynı tutması” şeklinde konuştu. 
‘YASA ÇALIŞMALARINI TAKİP EDİYORUZ’
Bu konuda hazırlanan Perakende Yasasını umutla takip ettiklerini belirten Yenialp, “Bununla ilgili bakanlıklarımız ve devletimizin çalışmalarını umutla takip ediyor, destekliyoruz. Esnafın korunması, istihdamın zarar görmemesi ve ekonomi dengelerinin bozulmaması için çok önemli. Bu bilinçle göz önünde bulundurulması gereken konularla birlikte Perakende Yasası’nın güncellendiği müjdesi için sabırsızlıkla bekliyoruz” ifadelerini kullandı- Haber Merkezi