Alanya Belediyesi tarafından bu yıl 12. kez düzenlenen Alanya Çevre Festivali, İskele Şelale Meydanı’nda gerçekleştirildi. Festival müzik dinletisi ve Hacıkura İlkokulu öğrencilerinin rol aldığı ‘Nuh’un Uzay Gemisi’ adlı tiyatro oyunu ile başladı. Festivale, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan, Ünlü Çevre Aktivisti Zeliha Sunal, siyasi parti temsilciler, oda ve STK başkanları ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Programda ilk konuşmayı ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan yaparken, Kayhan iklim değişikliği konusuna dikkat çekerek vatandaşların daha duyarlı olmaları konusunda uyarılarda bulundu. Ardından konuşan Alanya İlçe Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz ise Alanya’daki tüm okullarda çevre ve temizlik konusunda Alanya Belediyesi tarafından eğitimler verildiğini hatırlatarak, tüm kurum ve kuruluşlarla iş birliğine hazır olduklarını söyledi.

BAŞKAN YÜCEL; “AĞAÇ YAŞ İKEN EĞİLİR”

Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel, “Çevrenin korunması adına Alanya Belediyesi olarak kentimizde yürüttüğümüz tüm çalışmalara ilk günkü heyecanımızla devam ediyoruz.” diyerek konuşmasına başladı. Başkan Yücel, “Yaşadığımız çevre, gelecek nesillerin bize emanetidir. Bu nedenle çevremizi korumak, kollamak ve güzelleştirmek en öncelikli görevlerimiz arasındadır. Ağaç yaş iken eğilir bilinciyle çocuklarımızı küçük yaşlardan itibaren temiz ve çevreye duyarlı bireyler olarak yetiştirmek önceliğimiz.” dedi.

BAŞKAN YÜCEL; “ÇOCUKLARIMIZA ÇEVRE BİLİNCİNİ AŞILIYORUZ”

Başkan Yücel, Alanya Belediyesi’nin çevre bilincinin arttırılması yönünde yaptıkları çalışmalara ve alınan ödüllere vurgu yaparak, “Okullarda başlattığımız Eko Okul Projesi, Atık Pil Toplama Yarışması, Güneş Enerji Santralimize düzenlediğimiz geziler gibi belediyemizin yürüttüğü birçok çalışma çocuklarımıza çevre bilincini aşılıyoruz. Alanya Belediyesi olarak çevre konusundaki başarılı çalışmalarımız birçok ödül almıştır. Hizmete kazandırdığımız park ve rekreasyon projeleri ile yeşil alanları arttırmamız, Sıfır Atık Projemiz, Güneş Enerji Santralimiz, Mavi Bayrak ve deniz temizliği çalışmalarımız, muz lifinden ürettiğimiz giysi ve çeşitli objeler, bitkisel atıklardan ürettiğimiz gübremiz ödüle değer görülen ve örnek gösterilen çevre çalışmalarımız arasındadır.” şeklinde konuştu.

Başkan Yücel daha sonra programa katılan ve destek veren Zeliha Sunal’a tablo takdim etti. Zeliha Sunal’da tüm vatandaşların çevre konusunda duyarlı olmalarını rica ederek, bu konuda yaptığı çalışmalar ve böyle bir festival düzenlediği için Başkan Yücel’e teşekkür etti.

ÖDÜL KAZANAN OKULLARA ÖDÜLLERİ VERİLDİ

2022 – 2023 Eğitim ve Öğretim döneminde ortaokullar arasında düzenlenen “Sıfır Atık ve İklim Değişikliği Konulu Resim Yarışması” ve okullar arası “Atık Pil Toplama Yarışması” ödülleri, Alanya Milli Eğitim Müdürü Yusuf Yılmaz, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ve ALÇED Başkanı Şerefnur Kayhan tarafından verildi. Atık Pil Toplama Yarışması’nın birincisi 114 kg ile Ayşe Melehat Erkin Ortaokulu, ikinci 107.30 kg ile Atatürk İlkokulu, üçüncü 33 kg ile Parlayüksel İlkokulu oldu. Sıfır Atık Ve İklim Değişikliği Konulu Resim Yarışması birincisi Alanya Hacıkadiroğlu Ortaokulu öğrencisi Safiye Aydoğdu, ikinci Alanya Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencisi Melek Ezgen, Üçüncü Alanya Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Nevbahar Koçak oldu. 12. Alanya Çevre Festivali Mansiyon Ödüllerinin sahipleri Hacıkadiroğlu Ortaokulu öğrencisi Alexandra Borovik ve Alanya Bilim ve Sanat Merkezi Öğrencisi Yağmur Özdemir oldu.

STANDLAR BÜYÜK BEĞENİ TOPLADI

Festival alanında çocukların bilinçlenmesi ve öğrenmesi adına keyifli ve öğretici atölye çalışmalarına da yer verildi. Yemek ve içecek stantları, geri dönüşüm firmaları stantları, Temizlik İşleri Müdürlüğü standı ve okulların açtığı stantlar ziyaretçilerin yoğun ilgisi ile karşılaştı. Atölye çalışmaları için kurulan 5 farklı çadırda öğrenciler ile keyifli anlar yaşandı. “Zeliha Sunal ile Çevre Atölye Bahçeleri” çalışmaları plastik kapaklar ile bileklik çalışması, atık kumaşlar ile atölye ve Alanya Belediyesi bez çantalarına parmak boyası atölyeleri gerçekleştirildi. Roomy’s Atelier standında da Doğal Sabun Atölyesi gerçekleştirilerek çocuklar kendi sabunlarını zevklerine göre süslediler.

Okullar da stantlarında çevre konulu resim, fotoğraf vb. çalışmaları, geri kazanım faaliyetleri kapsamında atık malzemeden yaptıkları yeni ürünler ve okullarında yapmış oldukları çeşitli faaliyetleri sergilediler. Tüm yıl öğrenciler tarafından hazırlanan çevresel faaliyetler vatandaşlar tarafından büyük beğeni topladı.

ALANYA BELEDİYESİ VATANDAŞLARI BİLGİLENDİRDİ

Festival alanında Alanya Belediyesi’ne ait ortak stantlarda 2022-2023 yılı eğitim öğretim döneminde okul ziyaretlerinde eğitimlerde kullanılan materyallere de yer verildi. Alanya Belediyesinin “Bitkisel Atık Yağları Kaynağından Ayrı Topluyoruz” projesi ile muhtarlık ofisleri ve eko okullara yapılan çalışmalar birlikte çalışmış olduğu Dg Doğru Geri Kazanım firması da stanttın da bilgilendirmelerde bulundu.

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü Alanya’ya ait yöresel tarım ürünlerinin değerlendirilmesi ve tanıtılmasının yanı sıra çevreye atık olarak bırakılan muz gövdelerinin sürdürebilir bir çevre koruma anlayışı çerçevesinde farklı sektörlerde değerlendirilmesi adına “Muz’dan Sanata Hayalden Tasarıma- Muz Lifi Projesi” olan ve sürdürülebilir üretimin öneminin artması nedeni ile muz bitkisi hem tarımsal atıkların değerlendirilmesi, hem de yenilenebilir, geri dönüştürülebilir doğal kaynakların kullanılması açısından ideal bir seçenek olabilirliğini göstermek üzere Muz Lifi Sergisi 12. Alanya Çevre Festivalinde de sergilendi. Park Bahçeler Müdürlüğü’nün hazırladığı geri dönüşüm malzemelerinden hazırlanan tasarımlar da festivalin çeşitli alanlarında yerini buldu. Festival boyunca vatandaşların yürütülen çevre çalışmaları hakkında bilgi almaları, görüş ve önerilerini iletebilmeleri sağlandı.

Festival akşam saatlerine kadar yoğun bir katılımla sürdü, müzik dinletileri ve gösteriler ile son buldu.

Kestelspor deplasmandan eli boş döndü  Kestelspor deplasmandan eli boş döndü