Gözlerimiz bir nevi bedenimizin dışarıyla ilk bağlantısını kurmakla sorumlu. Peki ilk bağlantının kuvvetlenmesi ve hastalıklara dan korunması için beslenmenin önemini biliyor musunuz? Her organda olduğu gibi göz sağlığı için de beslenme alışkanlıkları ön plana çıkıyor. Bazı besinler içeriklerindeki vitamin ve minerallerle göz sağlığımızı ve görüş kalitemizi arttırmakta rol oynayabiliyor. Gelin bu hafta bu besinlere göz atalım. 

Sağlıklı gözler için

Beta karoten: Havuç, tatlı patates, koyu yeşil yapraklı sebzeler.

C vitamini: Turunçgiller (portakal, mandalina gibi), kivi, yeşil-kırmızı biber, kuşburnu, maydanoz.

A vitamini: Havuç, tatlı patates, brokoli, ıspanak, marul, yumurta, süt.

E vitamin: Fındık, badem, ceviz gibi sert kabuklular, yağlı tohumlar, avokado, yeşil yapraklı sebzeler (marul, ıspanak, maydanoz).

Çinko: Deniz ürünleri, kırmızı et, buğday, kuru baklagiller, ceviz, badem.

Lutein ve zeaksantinin: Bezelye, ıspanak, semizotu, brokoli, mısır ve biber.

Uyku düzeni önemli

Bilgisayar ve telefon ekranlarına bakmak ve gece geç saatlere kadar ışık kirliliğine maruz kalmak sirkadiyen ritmi olumsuz yönde etkileyen faktörler arasında. Bu cihazlardan salınan mavi ışığın göz sağlığınızı etkileyebileceğini unutmayın. Bu nedenle uyku düzeninize önem verin ve uyku kalitenizi önemseyin. Gün içinde en az altı saat uyumak ve özellikle 23.00-05.00 saatleri arasında uyuyor olmak, sirkadiyen ritim için önemli. Bulunduğunuz odadaki elektronik aletleri, verimli bir uyku için fişten çekin ve ortamın karanlık olmasına özen gösterin.

Kalbinize de iyi bakın

Geçtiğimiz aylarda American Journal of Medicine’da yayınlanan çalışma da kardiyovasküler hastalıkları önlemeye yönelik müdahalelerin, göz sağlığı için umut vaat edebileceğini öne sürüyor. Sağlıklı kalbe sahip bireyler, kalp hastalığı olan bireylere göre göz hastalıkları açısından %97 daha düşük riske sahip olarak bulunmuş. Çalışma, kalp sağlığı ile görme kaybı arasında bir bağlantı olduğunu destekliyor. Kalbinizi ve gözlerinizi sağlıklı tutmak için beslenme ve bazı yaşam tarzı alışkanlıklarınızı gözden geçirin derim. Akdeniz diyetinin sağlığınız olan faydalarını pek çok kez duymuşsunuzdur. Aslında Akdeniz diyetini benimsemek birçok hastalıkta olduğu gibi hem kalp hem de göz sağlığınız için fayda sağlıyor.