Alanya’da otomobilin çarpması sonucu bisikletli Faruk Tufan Tutar ve Yunus Er’in hayatını kaybettiği acı olayın ardından konuşan bisiklet severler araç sürücülerini dikkatli olmaya davet etti. İlçedeki Pazar Sabahı Bisikletçileri Grubu Üyesi Evren Yüksel, sürücülerin bisikletlilerin yanından en az bir buçuk metre mesafe ile geçmeleri gerektiğini söyledi. Yüksel, “Karayolları Kanunu’na göre bisiklet de bir taşıttır. Bunu sürücüler önceden kabul edecek. Sağ şeritte 2 bisiklet yan yana gidebilir. Buna kanunen hakkı var fakat 2 bisikletlinin ışıklandırmaları var mıydı? Bunu da bilmek lazım. Gördüğüm kadarıyla kaskları yoktu. Kask bir zorunluluk diyoruz. Bisikletlilere çarpan kişinin alkollü olduğu söyleniyor. Bisiklet sürenleri fark etmeme durumu var. Sürücülerin trafikte bisikletlilere karşı daha duyarlı olmaları lazım. Bisikletlilerin de karayollarında seyahat etme hakkı var. Sürücülerin bisikletlilerin yanından en az bir buçuk metre mesafe ile geçmeleri gerekiyor” dedi. 
“BU GİBİ KAZALAR HEPİMİZİ ÜZÜYOR”
Arca Bikes Sahibi ve bisiklet sürücüsü Murat Arca da bisikletlilerin gece sürüş sırasında reflektörlü yelek kullanılmasını istedi. Arca, “Öncelikle bisiklet kullananların bisikleti kullanmadan önce tüm güvenlik tedbirlerini almaları kazım. Güvenlik tedbiri dediğimiz kask ve eldiven. Eğer gece bisiklet sürülecek ise ışık sistemleri olmalı. Özellikle gece bisiklet sürerken reflektörlü yelek kullanılmasını tavsiye ederim. Bunun yanı sıra bisikletliler de kara yolunda bir taşıt olduğu için diğer araç kullanıcılarının tüm bisikletlilere dikkat etmesi gerekiyor. Bu gibi elim ve üzücü kazalar hepimizi üzüyor. Bu olayların yaşanmaması için tüm sürücüleri dikkatli olmaya davet ediyorum” diye konuştu. 


“İNSANA ODAKLI OLACAKSINIZ, ARAÇLARA DEĞİL”
Antalya Bisiklet Derneği (ANTBİSDER) Başkanı Osman Çakır ise, “Maalesef uzun süredir trafik kazaları yaşanıyor. Bunda gerek bisikletlilerin eksiklikleri olsun, gerekse motorlu araç sürücülerinin dikkatsizliği olsun kazalar yaşanıyor. Maalesef ülkemizde bisiklet yolları yeterince yok. Kısmi olarak yerel yönetimler yapıyor fakat yeterli değil. Zaten yapılan bisiklet yolları da güvenli değil. Bisiklet yolları bütün ve sürekli değil. Bunlar birbiriyle bağlantısı olmayan yollar. Bunun yanında Antalya-Alanya veya Alanya-Manavgat arasında bisikletlilerin kullanabileceği güvenli bir yol yok. Bisikletliler karayoluna girmek durumundalar. Karayolunda da dikkatsiz bir sürücü sizi hayattan alabiliyor. Bunun önüne nasıl geçilebilir? Yapılacak çok şey var. Öncelikle devletimizin bir şeyler yapmalı. Trafikte denetleme yapılabilir. Trafik hızı düşürülebilir. Sürücülere eğitim verilebilir. Bilgilendirme yapılabilir. Türkiye’de araç odaklı bir yapılandırma var. Kentlerimiz maalesef insan odaklı değil. Araçlar için sürekli yollar yapılıyor, geliştiriliyor. Alt geçit, üst geçit, battıçıktı yapılıyor. Yollar genişletiliyor. Trafik hızı yükseltilmeye çalışılıyor. Trafikteki sıkışıklık ve aksamanın önüne bu şekilde geçilebileceği düşünülüyor. Bu sıkışıklığı düzenleyebilmek için kentlerimiz bu şekilde yönetilmeye çalışılıyor fakat bize göre kentleşmede önce insan odaklı olunması gerekli. İnsana odaklı olacaksınız, araçlara değil. Araçlara odaklı olunduğu, araç hızları sürekli yükseltilmeye sürece bu kazaların önüne geçilmeyecek. Trafiği yavaşlatacaksınız. Alternatif ulaşım araçları olmalı. Bunun yanında bisiklet ve toplu taşıma araçları geliyor. Bunları cezbedici hale getirmeniz gerekiyor. Yerel ve merkezi yönetimlerin birtakım vizyon değişimine gitmelere  gerekiyor. Trafiği hızlandırarak trafik sorununun üstesinden gelemeyeceklerini artık anlamaları gerekiyor. Araç sayısını azaltarak bisikletli sayısını çoğaltabilirseniz trafik problemlerinin de önüne geçebileceksiniz. Çünkü araç sayısı her gün artıyor. Bu araçlara kentlere, yollara sığmıyor. Bugün sığmayan araçlar bir ay veya bir sene sonra hiç sığmayacak. Bu göz önünde bulundurularak planlama yapılmalı. Bu kazaların önüne geçebilmek için acilen kentlerdeki trafik hızının düşürülmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı. – Erkan Uysal