Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Alanya Şube Başkanı Zuhal Sirkeli, laikliğin güvenle yaşanılan cumhuriyetin temel taşı olduğunu söyledi. ‘10 Nisan Laiklik Günü’ nedeniyle açıklama yapan Sirkeli, laikliğin din ve devlet işlerinin değil, din ve dünya işlerinin birbirinden ayrılması anlamına geldiğini ifade etti. Sirkeli, “9 Nisan 1928’de, Başbakan İsmet İnönü ve 120 arkadaşının verdiği kanun teklifi ile 1924 Anayasası’nın  "Türkiye Devleti’nin dini, Din-i İslam’dır, Resmi Dili Türkçedir, Makarrı Ankara şehridir" diyen 2’nci maddesinden “Devletin dini, Din-i İslam’dır" tümcesi, 16’ncı maddesindeki milletvekili yemini ile 38’nci maddesindeki Cumhurbaşkanı yemininden “Vallahi" sözcüğü ve 26’ncı maddesinden de din işlerinin düzenlenmesini TBMM’nin görevleri arasında sayan cümle çıkartılıyordu. 9 Nisan 1928’de anayasanın bu dört maddesinde yapılan değişiklikler 264 üyenin oy birliği ile kabul edildi ve 10 Nisan 1928 tarihli Resmi Gazete’de 1220 sayılı yasa olarak yayınlanarak yürürlüğe girdi. 5 Şubat 1937’de bir adım daha atıldı ve laiklik ilke olarak Anayasa’da yer aldı. Din ve devlet işlerinin değil, din ve dünya işlerinin birbirinden ayrılmasıdır laiklik. Din ve devlet işlerinin değil, din ve dünya işlerinin birbirinden ayrılmasıdır. 
“YETKİYİ MİLLİ İRADEDEN ALDILAR”
Mustafa Kemal Paşa ve arkadaşları da, 23 Nisan 1920 tarihinde Büyük Millet Meclisini açarken yetkiyi Allah’ın yeryüzündeki temsilcisi olarak görülen padişahtan değil, milli iradeden alarak, kurdukları Büyük Millet Meclisi İdaresi ile önemli bir adım attı. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın zafere ulaşmasından hemen sonra, güçlü bir devrimci irade ile 1 Kasım 1922’de 600 yıllık saltanat ve 3 Mart 1924 tarihinde hilafet kaldırılarak millet egemenliği kesinleştirildi. 10 Nisan 1928’de de devlet uygulamada laikleştirildi.
“DEMOKRASİNİN ÖZÜ LAİKLİK”
Demokrasinin özünün laiklik olduğunu öğrenmenin en pahalı, en acılı yolu, laikliği ve dolayısıyla demokrasiyi yitirip teokratik bir diktanın tutsağı olmak. Laiklik ilkesini yaşamlarına ve devletlerine yerleştirememiş toplumların ne halde olduklarını görmek için uzaklara gitmeye gerek yok, kimi sınır komşularımıza, bölgemizdeki birçok ülkeye bakmak yeterli. Hiç unutulmamalı, laiklik güvenle yaşadığımız cumhuriyetin temel taşı. ADD Alanya Şubesi olarak başta Büyük Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz. Ayrıca Laiklik Günü’nü kutlarken, cumhuriyetimizin ve Türk devriminin bu vazgeçilmez ilkesini sonsuza dek koruma ve savunma azim ve kararlılığında olduğumuzu bir kez daha dile getirerek, ülkemizi yöneten ya da yönetmeye talip olan herkesi de bu azim ve kararlılıkla hareket etmeye çağırmayı görev sayıyoruz” dedi.