İlk ve ortaöğretimde salgın dönemine rastlayan yaklaşık 1.5 yıllık süreçte eğitimde öğrenme kayıpları ciddi boyutlara ulaştı. Çocuklarımızın sosyal ve duygusal gelişimleri sekteye uğradı. Okuldan, arkadaşlarından, oyundan, etkinliklerden, sosyal yaşamdan uzak kaldılar. En vahimi ise adeta ekran bağımlısı haline geldiler. Sokağı, yürümeyi, koşmayı, gezmeyi, sporu, sanatı, eğlenmeyi unuttular.
Öğrencilerin eşit koşullarda nitelikli eğitime erişimleri mümkün olmadı. Eğitim sisteminde zaten var olan eşitsizlikler derinleşti. Öğretmenler, öğrenciler, veliler uzaktan öğretim sürecinde çok yoruldu, devam etme motivasyonlarını kaybetti. Belirsizlikler, son dakika açıklamaları, hayal kırıklıkları diz boyu. Eğitimle ilişkili olup ta kırgın, yorgun, kızgın ve tedirgin olmayan yok gibi. Sınavlar da kaldırılınca, karne artık bir yeterlilik belgesi değil, formalite evrağı oldu. Velhasıl eğitim-öğretim süreci onarılması zor hasarlar gördü.
Bakanımız haziran ayında telafi eğitim uygulamasının başlayacağını duyurdu ve pandemi dönemindeki olumsuz etkilerini ortadan kaldıracaklarını açıkladı. Hafta sonu LGS var. Sınava girecek olan çocuklarımızla (kızım da dahil)  neyi nasıl telafi ederiz bilmem. Pandemi kabusuna sınav kaygısı da eklendi. Sınavla yatıp sınavla kalktık. İstenen okulu kazanamamak dünyanın sonu mu? Değil elbette ama bunu hayat memat meselesi yapan çocuklarımız da var. Sınavla öğrenci alan nitelikli liselerden istediği liseye yerleşmek isteyen ortalama 13-14 yaşındaki çocuklarımız, sınav baskısı ile başa çıkmak durumunda.
Adayların okuyacakları liseyi belirlemede bu sınav belirleyici olacak ki, “İyi bir üniversitenin yolu, iyi bir liseden geçer” sözünü rehber edinen binlerce öğrenci ve veliyi bu noktada zorlu bir süreç bekliyor.
 Sınavlar elbette çok önemli ama her şey değil. Çocuklarımızı bazen öylesine şartlandırıyoruz, öyle kalıplar içine sokuyoruz ki, pek çoğu hayatının sonraki aşamalarında hayal kırıklıkları yaşıyor. Hafta sonu sınava girecek olan tüm çocuklarımıza başarılar diliyorum. Allah emeklerini boşa çıkarmasın…