Farsçada endişenin bir anlamı da düşünmektir. Dünyaya geldiğimiz ilk andan itibaren kendi benliğimiz üzerinde düşünmeye ve varoluş amacımızı sorgulamaya başlarız. Zihinde oluşan ve bilişsel bir süreç olan endişe, gelecekte muhtemel olumsuz sonuçların meydana gelmesini beklemek ve nasıl başa çıkacağımız konusunda hazırlanmakla ilgilidir. Ya X olursa? O zaman şunu yaparım. Fakat ya Y olursa? O halde bunu yaparım. Endişenin soruları ‘’Ya …. olursa’’ ile başlar. Gelecekle ilgili endişelerimiz başladığında tahminler hakkında düşünmeye başlar, planlama ve hazırlanma sürecine gireriz. Örneğin, trafikte araba sürmeyi düşünüyorsanız; ‘’ya kaza yaparsam?’’ bu soru bir dizi endişeyi tetikler; ‘’Eğer kaza yaparsam, birine zarar verir miyim? Birine zarar verirsem sonuçları ne olur? Kazada ben suçlu olur muyum?’’

       Endişelerimiz gelecek hakkındaki düşüncelerimizdir ve endişeler her zaman olumsuzları içerir. Çünkü olumlu şeyler problem çözmeyi gerektirmez. Örneğin, bir rahatsızlığınız varsa ve kontrollerinizi yaptırmış olsanız bile, ciddi bir hastalığınız olduğundan korkabilir endişe duyabilirsiniz. Endişeyi tetikleyen unsurlar; öngörülemez (sonucu belirsiz durumlarla karşılaşmak), yeni(alışılmışın dışındaki durumlar) olayları deneyimlemektir. Belirgin olaylar karşısında örneğin, sınav zamanları,aileden birisi hastalandığında, evde ya da iş yerinde sorumluluklarımız arttığında, arkadaşımızla tartıştığımızda, okulda problem yaşadığımızda, ilk defa başka bir yere gittiğimizde endişemizin daha olası olduğunu görebilirsiniz. Endişe çok normal ve hemen hemen herkesin yaşadığı bir durum olduğunu da hatırlatmak önemlidir.

     Endişe ne zaman bir sorun haline gelir? Kişinin günlük hayatını çok fazla etkiliyor ve rutin işleri yapmaktan alıkoyuyorsa, yaşam kalitesinde azalma varsa endişe konusu sorun olabilir. Örneğin, okulda arkadaşlarınızla yaşadığınız bir problem sebebiyle okula gitmeyi reddedebilirsiniz. İş görüşmesine giden bir kişinin duyduğu endişe ile mülakata girmekten vazgeçmesidir.  Zihinde oluşan düşünceler ile çok fazla meşgul olduğunuzda sevdiklerinizle geçirdiğiniz zamandan keyif almanız zorlaşacaktır.