Antalya’nın Akseki ilçesine bağlı Güneykaya Mahallesi ve Kepez Mahallesinde çiftçiler yoğun mesailerine başladı. Akseki’nin birçok mahallesinin engebeli olması nedeniyle birçok çiftçi, tarlasını binlerce yıllık gelenek olan hayvan gücüyle kullanıyor. Çiftçiler teknolojik aletlerin giremediği alanlarda halen öküz, katır ve eşeklerin çektiği kara sabanlarla ekim sürüyor. Engebeli araziye traktör çıkarıp sürdürmek köylüler için çok daha pahalıya mal oluyor.

Çiftçiler, tüm zorluklara rağmen öküzlere ve atlara bağladığı sabanla günlerce tarla sürerek, geçimlerini sağlıyor. Hayvan gücüyle tarla sürmeyi dedelerinden öğrendiklerini anlatan çiftçilerden Mustafa Can, "İş makinelerin ve traktörlerin giremediği dağlık alanlarda atla çift sürüyoruz. Çok zorlu ve zahmetli bir iştir, hem at yoruluyor, hem de insan yoruluyor" dedi. Aynı zamanda 55 yaşındaki Mustafa Can 35 yıldır çiftçilikle uğraştığını, eşinin de kendisi ile birlikte bu duruma göğüs gerdiğini ifade etti.  Zorluklara rağmen mücadeleye devam eden Mustafa Can “Bu çiftçilik ekseriyetle Akseki çevresinde oluyor. Hem şu anki şartlarda traktörlere ektirmek bize pahalıya geliyor. Zaten arazilerimiz engebeli araziler. Zor da olsa ekmeğimiz için ekmeye mecburuz."  şeklinde konuştu.

Aynı durumdan mustarip olan Akseki’nin Kepez Mahallesi’nde yaşayan Bayram Güven de (80), yaklaşık 55 yıldır bu görevi yaptığını belirtti. Güven, 18 yaşına kadar askerliğinin ardından aldığı 4 büyükbaş hayvanla tarlasını sürerek çiftçilik yapmaya başladığını dile getirdi. Köy arazisinin sarp olması nedeniyle motorlu araçların tarlaya giremediğini ifade eden Güven, bu nedenle öküzleri ile tarlasını sürdüğünü belirtti. -İHA

Editör: TE Bilisim