-Erkan Uysal

Türk-İş'in Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması’nın 2022 Haziran ayı sonucuna göre, 4 kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması tutarı yani açlık sınırı 6 bin 391 liraya, yoksulluk sınırı da 20 bin 818 liraya çıktı. Artan hayat pahalılığının ardından 1 Temmuz’da yapılan ara zam ile yeni yeni asgari ücret miktarı 5 bin 500 TL oldu. Yeni asgari ücreti değerlendiren Alanya’da yaşayan vatandaşlar zam oranını yeterli bulmadı. Zam ile birlikte gıda ve akaryakıt başta olmak üzere ürünlerin fiyatlarının arttığını ifade eden vatandaşlar, asgari ücretin 8-10 TL olması gerektiğini söyledi.  Asgari ücret zammı ile ilgili Gerçek Alanya’ya konuşan vatandaşlar şu ifadeleri kullandı:

“10 BİN TL’DEN AŞAĞISI KURTARMAZ”

Yasin Akça:

“5 bin 500 TL bekar bir insana bile yetmez. Bu devirde bir bireye en az 10 bin TL para girmeli. Bu rakamla bile ucu ucuna geçinilir. Asgari ücret 10 bin TL olmalı. Daha aşağı bir rakam kurtarmaz. 5 bin 500 TL ile olmaz. Açıklanan rakamı çok az buluyorum. Bırak elektriğini, suyunu kahvaltısına, yemeğine yetmez. Allah millete yardım etsin.

“HER ŞEY ZAMLANMIŞ OLUYOR”

Abdullah Tuncer:

Asgari ücretle çalışan açısından bakıldığında açıklanan miktar az. Ama ülkenin genel durumuna bakılınca her şeye zam geldiğinden dolayı maaş alan için az. Asgari ücret zamlandığı zaman bir karı yok. Sigortasından Bağ-Kur’una her şey zamlanmış oluyor. Bunun çözümü nasıl olur, bakmak lazım.

“İNSANLARI SİNDİRDİLER”

Okan Mercan:

Yeni asgari ücret kesinlikle yeterli değil. Son 1 yıldaki zamlardan sonra yeni asgari ücret 8-9 bin TL olmalıydı. Dünyada bir ekonomik kriz var deniliyor ama bu Türkiye şartlarında daha da zamlar olduğunu görüyoruz. Enflasyon oranı gerçek değil. Hissedilen enflasyon oranı yüzde 133. Enflasyon düşünüldüğü zaman bu asgari ücretin yeterli olmadığını herkes görüyor. Asgari ücretin açıklanmasının ardından hemen sigaraya zam yapıldı. Bu gelecek olan zamların öngörüsü anlamına geliyor. Bu durum artık yaşam tarzı oldu. Millet olarak tepki veremiyoruz. Tepki verecek olmamızı pasifize ettiler. İnsanları sindirdiler.  Ara zam ile yeni asgari ücret en az 8-9 bin TL olmalıydı. Açıklanan rakam 8-9 bin TL olsaydı insanlar biraz daha rahat edebilirdi.

“ŞEKERE, SÜTE, ELEKTRİĞE PEŞ PEŞE ZAM GELECEK”

Feridun Duraklı:

5 bin 500 TL yeterli olur mu? Bugün ev kirası kaç para? Bu para çalışan kesime yeterli mi? Ev kiraları uçmuş durumda. Ev kirası zaten en az 5 bin TL. 5 bin TL ile insanlar nasıl geçinecek? İnsanlar ev mi geçindirsin, çoluk çocuğuna mı baksın. Millet katlanıyor. Emekli ne yapsın? Emekli 3-3 bin 500 TL maaş alıyor. Emekliler nasıl geçinecek? Asgari ücrete en az 7 bin-7 bin 500 TL olmalıydı. Zam kararının ardından hemen sigaraya zam geldi. Yakında şekere, süte, elektriğe, mazota peş peşe zam gelecek.

“AÇIKLANAN RAKAMI KİMSE KABUL ETMEZ”

Özgür Demir:

Açıklanan rakamı yeterli bulmuyorum. Çok düşük. Her şeye yüzde 500-600 zam gelirken asgari ücrete yüzde 25 zam yapılması çok düşük. İşçilere ne kadar zam yapılırsa asgari ücret alan kişi daha çok harcama yapar. Asgari ücretten kısarsan ekonomi o kadar kötüye gider. İşverenler belki bize fazla destek sağlanmadı diyebilir. İşverenler malzeme geldiğinde buna fiyatları yansıtıyor. Çalışanlardan ne kadar kısarsam o kadar kazanırım düşüncesindeler. Açıklanan rakamı kimse kabul etmez. Asgari ücret en az 8 bin TL olmalı. 6 bin TL maaş aldığımızı varsayalım. Bugün en kötü ev kirası 3 bin TL. Elektrik, su, cep telefonu, interneti de hesapladığınızda zaten bin TL’yi buluyor. Pazar alışverişi, yol parasını da hesapladığınızda zaten bunlarla birlikte rakam 6 bin TL’yi buluyor. Bir insan hiç mi ailesi ile vakit geçirmeyecek? Hiç mi tatile çıkmayacak? Bunlar düşünüldüğünde asgari ücret 8 bin TL olmalıydı. Zam yapmasalardı daha iyiydi.  

“ÇAY KAŞIĞIYLA VERDİLER, KEPÇEYLE GERİ ALIYORLAR”

Mevlüt Uygur:

Çay kaşığıyla verdiler, kepçeyle geri alıyorlar. Çok zam bir şey ifade etmiyor. Bu sefer gıda ürünleri ve akaryakıta zam gelecek. 3-4 ay önce su faturasına 100 TL öderken, bu ay 250 TL fatura geldi. Gelen zamlar faturalara gidiyor. Marketlerdeki ürünlere ve temizlik ürünlerine zam geldi. Bu şartlarda bir ailenin geçinmesi zor. Tek bir kişinin asgari ücret aldığı ve çocuk bulunmayan bir ailenin geçinmesi imkansız. 2 kişinin asgari ücret aldığı ve 1 çocuğun bulunduğu aile ise zor geçinir. Asgari ücret 10 bin TL olabilirdi ancak ne kadar çok zam yapılırsa diğer ürünlere de çok zam geliyor. Gelecek olan zam çok bir şey ifade etmiyor. Bana kalsa asgari ücrete zam gelmesin ama diğer ürünlere de zam yapılmasın. Her şey dengede olsun.

Editör: TE Bilisim