Alınan bilgilere göre Tarım Tüketici Fiyat Endeksi  (Tarım ÜFE) kapsamında bu senenin en büyük artışların başında narenciye geliyor. Narenciye grubu yıllık artışın en yüksek olduğu alt grup yüzde 361.53 ile rekor kırdı. Üreticiler zor koşullarda üretim yapmaya gayret gösterirken girdi maliyetleri üreticilere darbe vuruyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Alanya Ziraat Odası Başkanı Tahir Göktepe, “Gübrelerin çok ciddi bir şekilde fiyatının artması, bitki koruma ürünlerinin ciddi anlamda artması, nedeniyle biz bu üretici fiyat endeksine dayalı girdi maliyetlerinin artışıyla üretmiş olduğumuz narenciye grubunu ve diğer ürün desenlerinde pazardaki yerine hak ettiği değeri göremiyor” dedi.
‘NARENCİYE HAK ETTİĞİ DEĞERİ BULAMIYOR’
Başkan Göktepe, “Özellikle ilçemiz 2000'li yıllarda ve öncesinde en başta Oba mahallesi olmak üzere çok ciddi bir narenciye turunçgil üretimi vardı ancak günümüze geldiğimizde özellikle bölgemizde em inşaat sektörünün hızlı ilerlemesi hem de şu anda dönem dönem narenciyenin pazarda gerçek değerini bulamaması dolayı narenciye üretimi kısmen de olsa azalmış durumda ancak tabii ki bizim sahil kuşağında narenciye bahçelerinin olduğu bölgelerde inşaatlar yükselse de 450 500 rakımlarda başta limon olmak üzere diğer çeşitlerimizden de üretim yapan üreticilerimiz var pandemi yoğun olarak hissettiğimiz 2020 ve 2021 yıllarında çok ciddi bir üretim yapıldı. Biz de Alanya Ziraat odası olarak üreticilerimize fidan tedariği yaptık. Tabii ki günümüze geldiğimizde özellikle geçen yılda limon da ciddi bir düşüş yaşandı günümüze geldiğimizde ise üretici fiyat endeksi ciddi anlamda artmış durumda. Burada girdi maliyetleri söz konusu zaten bütün ürün desenlerini etkileyen en başta enerji kullanımı çünkü hava koşulları da örneğin hala yağmur yağmadığından dolayı bu hafta bile tarımsal üretimde sulama yapan üreticilerimiz var” dedi.
DEVLET BÜYÜKLERİNDEN DESTEK TALEBİ
Göktepe, “Gübrelerin çok ciddi bir şekilde fiyatının artması bitki koruma ürünlerinin ciddi anlamda artması nedeniyle biz bu üretici fiyat endeksine dayalı girdi maliyetlerinin artışıyla üretmiş olduğumuz narenciye grubunu ve diğer ürün desenlerinde pazardaki yerine hak ettiği değeri göremiyor. Biz bu hususta başta ilgili bakanlığımızdan ticaret ve gümrük bakanlığımızdan ve devlet büyüklerimizden özellikle narenciye'nin hem ilçemizde hem de bölgemizde ülkeye ihtiyacına karşılaması için üretimin devam etmesi gerekmektedir.  Bu hususta da pozitif ayrımcılık gösterilerek devlet desteği sağlanmasını istiyoruz.  Çünkü gerçekten kış aylarında limon sofralarımızın vazgeçilmezi aynı şekilde diğer narenciye grupları da c vitamini olarak bizlerin besin kaynağıdır.  İhracat potansiyeli çok yüksek olan ürün gruplarına giriyor bu hususta bizler üretici fiyat endeksi olarak girdi maliyetlerinin altında üreticilerimizin ezilmemesi lazım. Devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz üreticilerimizden de ricamız bütün bitki koruma ürünleri kalıntısından ağrı ürünler yetiştirilmesi hususunda biz hem Ziraat odası olarak destek veriyoruz hem de üreticilerimiz kendi üzerlerine düşeni yaparak bunu sağlamasını rica ediyoruz”  sözlerine yer verdi.