Sigarada paket başına beklenen 2 liralık fiyat artışı geldi. Global tütün şirketi Philip Morris SA tarafından 6 Nisan tarihi itibarıyla güncellenen fiyat listesine göre en düşük bandrollü sigara fiyatı 11 liraya çıkarken, daha önce 13,5 liraya satılan en yüksek fiyatlı sigaralar ise 15,5 liradan satılacak. Diğer tütün şirketlerinin de aynı artışı yapması halinde devletin sigaradaki fiyat artışından kaynaklı 8 milyar liralık ilave vergi geliri elde etmesi bekleniyor.

5 Ocak'ta alınan kararla sigara vergilerinde yüzde 63 olan nispi ÖTV oranı yüzde 67'ye çıkarılmıştı. Böylelikle, toplam vergi yükü artarak, bir paket sigara fiyatının yüzde 86'sına yükselmişti. Yani yeni vergi oranlarıyla; 11 liralık bir paket sigaranın 9 lira 46 kuruşu, 15,5 liralık sigaranın ise 13,33 lirası vergi oldu. Başka bir deyişle, 20 adetlik bir paket sigaranın 17 tanesi bugün itibariyle vergiye gidiyor.

ENFLASYONA ETKİSİ NE OLACAK?

2 liralık artışla fiyatlarda en az yüzde 16'lık yükselme olacak. Sigara çeşidine göre yüzde 20'leri bulan artışın Nisan ayında enflasyona etkisi yüzde 1 civarında olacak. (Haber Merkezi)