Alanya Balık Hali esnafı beklenildiği gibi geçmeyen turizm sezonunda zor günler geçiriyor. İstedikleri oranda satış yapamayan hal esnafı bir taraftan da aylık 12-13 bin TL gelen elektrik faturalarını nasıl ödeyeceğini kara kara düşünüyor.  Alanya Balık Hali esnafından Hasan Eroğlu, şu an yaşadıkları durumu kötünün iyisi olarak tarif etti. Eroğlu, “Şu an otellerde doluluk yok. Alanya turizmi daha başlamamış durumda. Tüm Alanya turizmin hızla başlamasını, Rus uçaklarının gelmesini umut ediyor. Balık haline baktığımızda biz kötünün iyisiyiz. Balık fiyatları uygun. En doğal, sağlıklı gıda olarak geriye balık kaldı. Her keseye göre balık var. Alanya’da çıkan kubbesin kilosu 50-60 TL. Tezgahlarda Alanya mercanı, kubbes, mezgit, deniz levreği, sarıkanat, sokar, kaya levreği, turna başta olmak üzere her türlü çeşit mevcut. Dışarı ile karşılaştırıldığında balık fiyatı uygun. Kolyosun kilosu 50 TL. Minanır balığının kilosu 70 TL. Bununla birlikte pahalı olan balık da var” dedi.

“ESNAFIN ÜZERİNE ÇIKMASINLAR”

Öte yandan, yüksek elektrik faturaları karşısında zorlandıklarını açıklayan Eroğlu, esnafın üzerindeki yükün alınmasını istedi. Eroğlu, “Halimiz çok kötü. Esnaf nasıl ayakta kalacak bilmiyorum. Herkesin durumu perişan. İş yapamıyoruz. Şu an hızlı bir sezon yok. İnsanlar ev, dükkan kirasını ödeyemez durumda. Geçen sene 3-4 bin TL gelen elektrik faturası geçen aylara kadar 5-6 bin TL’lere çıkmıştı. Şimdi 2-3 aydır elektrik faturamız 11 bin 500 TL olarak geliyor. Günlük baktığımız zaman 300 TL elektrik faturası geliyor. Dükkanın günlük cirosu bin-2 bin TL. Biz yanımızda çalışan personele mi, suya mı para yetiştirelim? Elektrik faturasının ücreti çok. Nasıl işin içinden çıkacağız? Ödememe, erteleme gibi bir imkanımız da yok. Bu konuda yüksek merciler esnafın yanında olsun. Esnaf ayakta kalmazsa bu ülkede hiçbir şey olmaz. Her şeyde indirime gitsinler. Esnaf şu an çaresiz. Hiç kimse sesini duymuyor. Esnaf iş yapamıyor. Her şey 2-3 katına çıkmış. İşlerimiz de düşmüş. Nasıl ayakta kalacağız? Herkes cebinden yiyor. Kimse evine ekmek götüremeyecek hale geldi. Balık restoranımıza da yüksek elektrik faturası geldi. Geçen senelerde düşük gelen elektrik ve su faturası bu sene 3 katına çıktı. Restorana 8-9 bin TL geliyor. Toplamda ben 2 işletmeme aylık 20 bin TL elektrik faturası ödüyorum. İşimiz de çok düşük. Şu an masrafımız çıkmıyor. İndirime gitsinler. Esnafın yanında olsunlar. Esnafın üzerine çıkmasınlar. Esnafın üzerinden ekmek kazanmasınlar. Tam tersi esnafa ekmek kazandırsınlar” diye konuştu. 

“BİZ DE ŞOKTAYIZ”

Balık hali esnafından Riyad Dinçer de, satışların kötü olduğunu ifade ederek insanlar çok zor durumda olduğunu dile getirdi. Dinçer, “Balık haline az sayıda Ukraynalı, Rus, Araplar geliyor. Yabancılar olmasa balık hali çoktan kapanmış, herkes buradan gitmişti. Sabah balık halinde bir yerli vatandaş bulunmuyor. Yapacak bir şey yok. Katlanacağız. Yerli vatandaş niye balık almıyor bilmiyorum. Biz de şoktayız ama her şey de akaryakıta bağlı. Bugün akaryakıt pahalı olduğu için balıkların da fiyatı arttı. Umudumuz okulların kapanması. Fiyatlar eskisi gibi. Çupra 100 TL, levrek 110 TL, kubbes 60 TL. Av yasağı olduğu için küçük balıklar az geliyor. Büyük balıklar da av yasağı kapsamında. Akdeniz’de çıkan orfoz, lagos, mercan yasak kapsamında. Tam sezon açılıyor, yabancıların geldiği dönemde bu tür kaliteli balıkların yasaklanması bizi çok etkiliyor. Ahtapot, yengeç satamıyorum. Allah’tan karidese yasak gelmiyor. Karidese yasak gelirse zaten temelli gideriz” ifadelerini kullandı.

“12 BİN TL ELEKTRİK FATURASI AZ PARA MI?”

İş yerine 12-13 bin TL elektrik faturası gelmesini beklediğini açıklayan Dinçer, “Ne yapacağız? Yarın faturamız elimizde insanlara söyleyince yanlış anlıyorlar. Bir insan hakkını savunduğunda niye yanlış anlaşılıyor ben bunu çözemedim. Bugün 12 bin TL elektrik faturası az para mı? 12 bin TL’ye 3-4 çocuğu olan birisi 3 ay otelde çalışıyor. 3 ay yemeyecek, içmeyecek elektrik faturasını ödeyecek. Ayakta zor duruyoruz. Dönüyor, yerinde sayıyoruz. Şu an birikim falan söyleyen olursa yalan söylemiş olur ama yine de Allah bizim ülkemize zeval vermesin. Bizim yine ekmeğimiz, suyumuz var ama gariban kısmı ne yapacak? Evi olmayan bitti” dedi. – Erkan Uysal