COVID-19 salgını, bu salgına dair alınan önlemler, artan işsizlik ve yükselen döviz kurlarıyla beraber Türkiye’nin son zamanlarda en önemli gündemlerinden biri de tüketici fiyatları. 2018 yılından itibaren ciddi bir artış gösteren enflasyon oranları 2020 yılında çift hanelerde seyredip 2021’de de yükselmeye devam ediyor.
FİYAT ARTIŞLARI SÜRÜYOR
TÜİK’in Ağustos 2020'ye göre ise fiyat düzeylerindeki değişim %19,25 seviyelerinde oldu. TÜİK, yayınlamış olduğu TÜFE raporunda 12 farklı ana harcama grubuna göre de enflasyon oranlarını açıklıyor. 43 farklı kalemin yer aldığı bu 12 ana harcama grubunda fiyatları en çok artış gösteren harcama grubu %29 ile gıda ve alkolsüz içecekler. Gıda ve alkolsüz içecekler grubunu %22,9 ile ev eşyası, %21,8 ile de ulaştırma takip ediyor.
Ağustos ayında enflasyona etki eden 388 maddenin 375'inin yıllık olarak fiyatları arttı. Bu maddelerden 227'sinin ise fiyat düzeylerindeki artış %19,25 oranından daha fazla oldu.
MUTFAK GİDERLERİ KATLANDI 
Bir önceki yılın ağustos ayına göre en yüksek fiyat artışı gösteren gıda ürünleri incelendiğinde, listenin ilk sırasında %128'lik fiyat artışıyla salatalık geliyor. Listenin ikinci sırasında ise %87 ile kabak bulunuyor. Bunların dışında bir önceki yıla göre en çok fiyat artışı gösteren diğer gıda ürünleri ayçiçek yağı, margarin ve tavuk eti. Bunlara ek olarak fiyatı bir önceki yılın aynı ayına göre en çok azalan gıda ürünleri ise sarımsak, yer fıstığı ve kuru fasulye. 
ALANYA PAZARLARINDA SON DURUM
Alanya’da kurulan sem pazarlarında da bu artıştan nasibini aldı. Ne vatandaş ne de pazarcı esnafı alışverişten memnun değil. Fiyatlar artıkça satın alınan ürün miktarlarının azaldığı pazarda 4 kişilik bir ailenin bir haftalık pazar alışverişi en az 250 TL’yi buluyor. Temel gıda maddeleri dışında yapılacak alışveriş ile bu rakam ciddi boyutlara ulaşıyor. 
AKŞAMLARI ÇÜRÜK SEBZE TOPLUYORLAR
Pazarcı esnaflarından Zekeriya Özmen, geçen yıllarda sattığı patates soğanın 4-5 ton olduğu belirterek bu yıl bu rakamın 1 tona düştüğünü söyledi. Özmen, Geçen yılla bu yılın arasında dünya kadar fark var. Geçen yıl dört kişilik aile haftalık 4 kilo patates - soğan alırken bu yıl bu oran yarısına düştü. Fazlasını almıyorlar. Çünkü durum belli; vatandaşta para yok. Zam üstüne zam geliyor. Artık vergi üstüne yaşam kurulmuş, onun üzerinde devam ediyoruz. Geçen yıl 4-5 ton patates, soğan satarken bu yıl 1 tonu zor satıyoruz. 300-400 kilosu da geri gidiyor. Çoğu insan pazara bile gelmiyor. Akşamları çürük sebzeyi meyveyi toplamaya geliyor. Durum hiç iyi değil. Bizler de herkesin bütçesine göre mal getirerek satmaya çalışıyoruz. Pazarda çoğu insan boş geziyor. Akşama kadar bir insanı 20 kere görebiliyorsun. Eski günlerdeki gibi hem satamıyor hem de kazanamıyoruz. Pazar sektörü yavaş yavaş bitmek üzere.” dedi. 

Alanya semt pazarlarında bazı fiyatlar ve yıllık enflasyon artışları 

Ürün        Fiyat    Enf.(%)

Salatalık     5    128.5
Fasulye        10    68.4
Patates        3    34.4
Soğan        3    36.9
Kabak        5    87.4
Biber        5    23
Patlıcan        4    36.8
Domates    3    49.6
Üzüm        8    45.8
Elma         3    4.4
Şeftali        10    81.1
Armut        5    51.8
Muz         12    28.7