Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, çiftçilere verilen desteklerden üreticilerin yararlanamadığını söyledi. Sevilgen, “Çiftçi Destek Kredisi’nin bence ismi otelci, zengin, ağa, paşa, turizmci, büyük parası olan insanları destekleme kredisi olmalı. Bu kredilerin yüzde 30’unu çiftçi, yüzde 70’ini çiftçilikle alakası olmayanlar kullanmıştır. Manavgat, Anamur’da bir kişi 250-300 dönüm sera yapıyor. Ankara, İstanbul, Karadeniz’deki adamın burada 150 dönüm sera yaptırması çiftçi destekleme kredisi isminin yeri değil” diye konuştu.
“ÜRETİMDE YÜZDE 40 DÜŞÜŞ VAR”
Muzun şu an 4-5 liraya düşmesine rağmen hala sera yapımı için destek verilmesini eleştiren Sevilgen, devletin muz ekimini durdurması gerektiğini kaydetti. Sevilgen, “Önümüzde çok kötü 5 yıl görüyorum. Patlıcan, domates serası olanlar serasını bozdu. İşçiliği kolay olduğu için muz yetiştirilmeye geçiliyor. Bir ay sonra patlıcan 10 liranın üzerine çıkacak. Patlıcanda yüzde 30-40 düşük ekim yapılmış. Bu fiyatlara yansıyacak. Kimya 400-500 liraya çıktığında ekim yapma imkanı yok. Dışardan ürün getirerek bir ürünün fiyatı düşmez. Şu an getirme imkanınız da yok. Dolar 11 lira olmuş. Buğday, saman, mercimek, nohut ithal ettiğimiz gibi 5 yıl içinde sebze ithal edersek hiç şaşırmayın” ifadelerini kullandı.
“KESTEL’DEN YEŞİLÖZ’E SU GÖTÜRÜLEMİYOR”
Alanya’da su sorununun sürdüğünün altını çizen Sevilgen, “Dim Çayı Sulama Barajı 2004’te bitmiş. Bunun sulama durağının son havzası Özvadi. Yeşilöz’e daha gelmedi. 17 yıl geçmiş. Anumur’dan Kıbrıs’a suyu götürüyorsun. Kestel’den Yeşilöz’e götüremiyorsun. Yeşilöz’ün 5 kilometre yukarısında Hocalar Mahallesi var. 6-7 şahıs 25 kilometre boru döşüyor. Yeşilöz’den Hocalar’a yasak olmasına rağmen su götürüyor. Yeniköy Barajı hala bekliyor. Neyi bekliyoruz anlamıyorum” dedi. 
“EN BÜYÜK DARBEYİ TARIM YEDİ”
Alanya’da tarım alanlarının betonlaşmasını eleştiren Sevilgen, bu alanların sit alanı ilan edilmesi gerektiğini vurguladı. Sevilgen, “Alanya, Gazipaşa’ya kesinlikle imar yapılmamalı. Toprak, iklim, sulama boruları da var. Devletin hiçbir masraf etmesine hiç gerek yok. Bir konulup üç alınacak. Boruları söküp oralara beton dikiyoruz. Bizi tarım kurtaracak. Bir şey yapmasınlar. Verimli arazimizi yok etmeyin yeter. Şu an en büyük darbeyi tarım yedi” dedi. Çiftçiye dönüm başına 10 lira verildiğini söyleyen Sevilgen, bunun yerine üretime göre destek verilmesini istedi. İthal edilen avokadolara kısıtlama getirilmesini talep eden Sevilgen, 2012’de değiştirilen Hal Yasası ile kayıt dışılığın arttığını ifade etti. – Haber Merkezi