Melik EVREN

Alanya’da kayıtlı 9 bin 500 dekar alanda açık ve örtü altı olmak üzere muz üretimi yapılıyor, kayıtlı üreticiler yıllık 28 bin 500 ton civarı muz üretiyor. Özellikle son dönemlerde örtü altında muz üretiminde büyük bir artış var. İlçede 2010 yılında örtü altında muz üretimi 750 dekar alanda 5 bin 250 ton gerçekleşirken, bu sayı 2014 yılında iki katı artarak bin 500 dekar alana ulaştı,  yıllık üretim ise 10 bin 500 tona çıktı.

Özellikle son 3 yılda çok iyi çalışmalar yaptıklarını ifade eden Gıda Tarım ve Hayvancılık Alanya İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, örtü altı çalışmalarına çok önem verdiklerini söyledi. Sera sayısını arttırmak için çok çalıştıklarını ifade eden Rüzgar, reklam çalışmalarına da önem verdiklerini dile getirdi. Rüzgar, “Eskiden sadece yılın belirli zamanlarında yetişen çoğu sebze ve meyveler, artık gelişen teknolojiyle beraber, daha erken zamanlarda yetiştirilir olmuştur. Bu durum, doğal olarak sebze ve meyvecilikte, verim ve kaliteyi artırmıştır. Alanya muzunun kalitesi örtü altı üretimle birlikte giderek arttı. Örtü altı üretimde muzu yılda iki kez hasat etmek mümkündür. Bir muz ağacı her hasat zamanı yaklaşık 50-60 kilo muz vermekte” dedi.

basliksiz-2-037.jpg

Seralarda, ısıtma, havalandırma, sulama, gübreleme ve ilaçlamanın kontrollü bir şekilde yapılabiliyor olması, tarımsal girdilerin azalmasını sağladığı gibi verim yönünden üreticiye avantaj sağladığına dikkat çeken Rüzgar, “Son yıllarda bu avantajlarından dolayı bölgemizde sera yapımlarının artmasıyla örtü altı üretim giderek çoğalmaktadır. Özellikle muz sebzeye göre tarımsal girdilerin daha az olmasından dolayı örtü altında cazibe haline gelmiştir” dedi.