Alanya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Darı, 2022 yılının 6’ncı ayı sonu itibari ile 81 milyon 807 bin 500 TL kredi kullandırdıklarını söyledi. 
Darı, “Alanya Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi olarak 2021 Yılı İçerisinde 720 ortağımıza 89 milyon 836 bin 841,54 TL kefaletimizle Türkiye Halk Bankası’ndan kredi kullandırıldı. 2021 yılında yapmış olduğumuz işlemlerden 3 milyon 894 bin 956,36 TL gelir elde edildi. 1 milyon 841 bin 554,17 TL kooperatifimiz giderlerine harcanarak 2 milyon 53 bin 402,19 TL kar elde edildi. 1 Temmuz 2022 tarihi itibari ile ortaklarımızın Türkiye Halk Bankası’ndan kullanmış olduğu 231 milyon 500 bin TL kefalet etmeye devam etmekteyiz. 2022 yılının 6’ncı ayı sonu itibari ile 430 ortağımıza 81 milyon 807 bin 500 TL kefaletimizle kredi kullandırıldı. Ayrıca 2 esnafımız iş yeri edindirme kredisi kullanarak iş yeri sahibi oldu. Bir esnafımızın da ipotek işlemlerini tamamlama aşamasındayız. İş yeri edindirme kredisinin amacı esnaf ve sanatkârımızın faaliyet gösterdikleri veya gösterecekleri iş yerlerini satın almalarına imkân sağlamak amacı ile kullandırılıyor. İş yeri edindirme kredisinin limiti kişi başı 1 milyon TL olup faiz oranı yüzde 9.50, vadesi 10 yıl, 3’er aylık taksitler halinde kullandırılıyor” dedi.
“SIFIR KİLOMETRE ARAÇLAR İÇİN 1 MİLYON TL KREDİ VERİYORUZ”
Ulaşım esnafına da kredi kullandırdıklarını açıklayan Darı, “Kamyoncu, minibüsçü, otobüsçü ve taksici esnaflarımızın mesleki faaliyetlerinde kullanmak amacı ile alacakları sıfır kilometre araçları için kişi başı limit 1 milyon TL olup 7 yıl, 3’er aylık taksitler halinde kullandırılıyor. Yatırım kredilerinin üst limiti 1 milyon TL olup, varsa işletme kredisi ve diğer Hazine faiz destekli krediler dahil risk bakiyesi 1 milyon TL’sini aşmayacak şekilde kullandırım yapılacak. Bu kredilerden faydalanmak isteyen esnaf ve sanatkârımızın en az 3 aylık faaliyet süresini tamamlamış olması gerekmekte olup işletme kaydı taşıma sektöründe (ticari taksi, otobüs, kamyon, minibüs ) olan esnaflarımızda 3 aylık faaliyet süresi aranmıyor” diye konuştu. Darı, geçen yıl vefat eden 4 ortağın 270 bin 921,53 TL borcunun kooperatifin garanti fonundan bankaya ödenerek kapatıldığını da paylaştı.  
“SİCİL KAYDI SONLANDIRILMAZSA KREDİ KULLANDIRILMAYACAK”
2022/5061 sayılı Cumhurbaşkanı kararı kapsamında kredi kullandırılacak esnaf ve sanatkârların aktif bir şekilde esnaflık faaliyetlerini sürdürmesi ve ticaret odasına kayıtlı bir ticari işletmenin ortağı veya sahibi olmaması gerektiğini hatırlatan Darı, “Herhangi bir şekilde ticaret odasında kaydı bulunan esnaf ve sanatkârımızın ticaret odası sicil kayıtlarını sonlandırmamaları halinde Türkiye Halk Bankası’ndan kooperatifimiz kefaleti ile kredi kullandırılamayacak. Vergi kaydı devam ederken sigortalı olarak çalışan esnaf ve sanatkârlarımıza da kooperatifimiz kefaleti ile kredi kullandırımı yapılamayacak” ifadelerini kullandı. 
“ÜST LİMİTLER RİSK GRUPLARINA GÖRE BELİRLENDİ”
Kooperatif kredilerinin şahıs üst limitleri risk gruplarına göre belirlendiğini söyleyen Darı, “1 Temmuz 2022 Tarihi itibari ile Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) Genel Başkanı Abdulkadir Akgül ve çalışma arkadaşlarının Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Halk Bankası nezdinde girişimleri neticesinde kooperatif kredileri şahıs üst limitleri risk gruplarına göre belirlenerek 1 Temmuz 2022 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere 275 bin TL’den 350 bin TL’ye yükseltildi. Bu vesile ile esnaf ve sanatkârlarımıza hayırlı olmasını temenni ederiz” dedi.