Pandemi nedeniyle kapanan ve zor durumda kalan işletmeler için kira düzenlemesi yolda. Zorunlu olarak faaliyetleri durdurulan işyerlerinin kiralarının, kapalı kaldıkları süre boyunca ödenmemesi planlanıyor. Kiranın bir bölümünün alınmaması da öneriler arasında.
Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci, doğal afet dönemlerinde esnaftan kira alınmaması ile ilgili düzenlemenin kendilerini çok rahatlatacağını söyledi. Pandemi döneminde lokanta, restoran ve kafeler için 3 kez kapanma kararı alındığını hatırlatan Değirmenci, bu dönemde esnafın çok sıkıntı çektiğini söyledi. Değirmenci, “Kira düzenlemesi, SGK primleri ve giderler, vergiler ve birçok konuda sıkıntılarımız oldu. Bunlarla ilgili sıkıntıları dile getirdikçe hükümet bu konuda kararlar aldı. Daha önce hükümet dövizle kira alınmaması için bir düzenleme yapmıştı. Geçen yıl nisan, mayıs, haziran aylarında esnafın kapalı kaldığı dönemde yapılan yasal düzenlemeyle belediye mülklerinden kira alınmaması kararını almıştı. Şimdi sadece pandemi değil, savaş, doğal afetler, salgın hastalıkların olduğu dönemlerde gelir kayıplarını gidermek için kira gelirlerinin alınmaması ya da bir kısmının alınmasıyla ilgili bir yasal çalışmayı hükümetimiz yapıyor. Alanya gibi bir bölgede belimizi en çok büken konu kiraların yüksek olması ve kapalı olmamız sebebiyle bunu karşılayamamamız. Bununla ilgili yapılacak olan düzenleme bizi çok rahatlatacak. Önümüzdeki süreçte de esnaf adına güven verecektir” dedi. Değirmenci, SSK primlerinin de 6 ay süreyle devlet tarafından karşılanması veya sadece GSS’nin işveren tarafından karşılanmasını istediklerini de açıkladı. 


“DÜKKÂN SAHİPLERİ GERÇEK KİRALARINI GÖSTERMİYOR”
Devletin doğal afetlerde esnafa destek olmaya çalıştığını aktaran Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp ise, “Pandemi de bir doğal felaket. Bunun için devlet esnafına faizsiz krediler, uzun dönemli kredilerle destek olmaya çalışıyor. Şimdi de kira desteği ile ilgili bir çalışma var. İnşallah bu taslak da geçtiğimiz günlerde çıkan yasa gibi olmaz. O zaman 3 aylık olmak üzere büyükşehirlerde 750 TL, diğer illerde 500 lira gibi bir destek çıkmıştı. Bu yeterli değil. 750 lira gibi bir kira desteği bizim bölgemiz için komik hale geldi. Her ne kadar devletimizi buna izin vermemeye çalışsa da insanlar Euro üzerinden dükkân tutuyor. Mülk sahipleri bu yönde bastırıyor. Alanya’da kiralar da çok yüksek. Dükkân sahiplerini gerçek anlamda kiralarını göstermiyor. Devlet mülk sahibinden gerçek anlamda kirasını göstermesini istemeli. Bunun da stopaj vergisini mülk sahibinden düşmeli. Devlet stopajdan kaynaklanan vergiyi de dükkân sahiplerine ödese ve dükkân sahipleri de bunu kiracılarından kira olarak düşseler esnafımız ciddi bir sıkıntıdan kurtulmuş olacak” diye konuştu. – Erkan Uysal