Tescilli Adana Karpuz’unda hasat devam ediyor. Tarlada binbir emekle yetiştirilen karpuzlar, ’yükleyici’ olarak bilinen işçiler tarafından kamyonlara yüklenerek Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor.

İşçiler, günlük 100-200 ton karpuzu kamyonlara yüklerken karşılığında 200 lira yevmiye alıyor. Adana sıcağında çalışan işçiler, yaptıkları işten de aldıktan paradan da şikayetçi olmadıklarını söyledi.

“Bu iş yorucu, herkes yapamaz”

Mardin’den çalışmak için gelen Muzaffer Ağrıman, “Mevsimlik iş için Mardin’den geldik buraya. Görüyorsunuz karpuz yüklüyoruz. Yeni başladık günde şuanda 70-100 ton arası yükleme yapıyoruz. Sıcakta çalışıyoruz. Sabah 3’de geliyoruz akşama kadar buradayız. Akşam 8-9 gibi buradan çıkıp gidiyoruz. Günlük şuanda 150-200 lira para kazanıyoruz. 20-25 kişi varız. Hepsi bizim akraba sayılır. Çok yoruluyoruz. Bu iş yorucu, herkes yapamaz” diye konuştu.

Antalya’dan gelen Mehmet Ağrıman ise işin yorucu olduğunu ancak artık kendisinin alıştığını belirterek, “Ortalama 150-200 tonu bulan yüklemelerimiz oluyor. Bizim aldığımız para ne yüklersek ona göredir. Fiyatlar kurtarmıyor ama mecbur çalışmak zorundayız. Herkes bu işi yapamaz” dedi.