Özel Haber- Erkan Uysal

Alanya Emlakçılar Derneği (ALEMDER) Başkanı Özgür Erbaş, ilçede satmak için değil, kiraya verilmesi için konut üretilmesi gerektiğini söyledi. Satılık binalarda olduğu gibi kiralık dairelerde de rayiç belirlenmesini isteyen Erbaş, “Nasıl satılık dairelerde belediyelerin belirlediği bir rayiç bedeli var, kiralık dairelerde de yine belediyelerle devletin ve bizim de içinde olduğumuz rayiç belirlenmesi gerekiyor. Her dairenin fiyatına göre bir rayici olması gerekiyor. Örneğin 1 milyon liralık bir dairenin kirasının en fazla 3-3 bin 500 lira olması gerekir diye düşünüyorum. 5-6-7 bin TL olmasın. Kişinin dairesi 1 buçuk-2 milyon TL ise buna göre bir artış oranı belirlenir. Bu fiyatlar üzerinden daha dengeli, sistematik, akıllıca fiyatlar olur. Herkes fiyat değiştiremez. Bu şekilde çözülür. Bunun bir diğer çözümünde hepimize iş düşüyor. Özellikle Alanya için konuşmamız gerekiyorsa, Alanya Belediyesi’ne şöyle bir öneride bulunmak istiyorum. Alanya Belediyesi, ilçenin göç aldığını biliyor. Alanya’ya turistler de çok geliyor. Geçenlerde Alanya Belediyesi, Antalya Büyükşehir Belediye meclisine apart oteller yıkılmasın diye öneride bulunmuş. Çok doğru. Biz de daha önceden beri bunu söylüyoruz. Kesinlikle sahil bölgesine turizm tesisi harici hiçbir şekilde konut yapılmaması gerekiyor. Konutların dağ tarafına doğru yüksek katlarla, akıllı binalarla, 20-30-40 kat olarak şehir silüetini bozmadan yapılması gerekiyor” dedi.

“ŞEHRİ BİRAZ DAHA YAYMAMIZ GEREKİYOR”

Payallar, Demirtaş bölgelerine yüksek katlar yapılıp belediyelerin buralara tramvay, metro, metrobüs tarzı trafiğe takılmadan seyahati sağlayarak çözüm üretmesini isteyen Erbaş, “Şehri biraz daha yaymamız gerekiyor. Alanya Belediyesi’nin acilen Demirtaş ve Konaklı’ya süt ve süt ürünlerini alabilecek bir tesis kurup köylerde yaşayan insanlara alım garantisi verip, şehir, çiftçi marketleri kurup vatandaşları köylerde yaşamaya, buralardan taşınmamaya ikna etmeleri lazım. En azından şehirde yaşayanları bir nebze de olsa köyde tutabilirsek insanlar iş olunca geri gelir. Köylerin popülaritesi, nüfusu artar, Okullar canlanır. En azından Alanya’da bunu yapabiliriz diye düşünüyorum. Bu konuda bize fikir danışmak isteyen varsa seve seve elimizden geleni sunmaya hazırız” diye konuştu.

“SATMAK İÇİN DEĞİL KİRAYA VERMEK İÇİN KONUT ÜRETİLMELİ”

Alanya’da arz-talep dengesinin durumunun nasıl olduğu sorulan Erbaş, “Kiralık aşırı fazla. İnanılmaz bir talep var, arz yok. Konut üretimi az. Sosyal konut ihtiyacı var. İnsanlar konutu satmak için üretiyor. Bu doğru bir çözüm değil. Konutu kiraya vermek için üretilmesi lazım. İnsanları bu yönde teşvik etmemiz lazım. Arz var ama yabancılara göre arz var. Satış üzerine bir arz var. Bu da doğru bir şey değil. Elimizdeki bütün daireleri yabancılara satarak sahil bölgelerine giremez hale geldik. Bu da iyi değil. Bizim demografik yapımız değişti. Önceden bir kız çocuğumuz 23.00-24.00 saatleri arasında gezebilirdi. Hiçbir sıkıntı olmazdı. Şimdi dışarıya çıkartmaya korkuyoruz. Özellikle Mahmutlar, Alanya’nın bazı bölgeleri böyle. Kültürümüz değişiyor. Buna şimdiden bir çözüm bulmazsak, burada suçlu aramayı bırakalım. Hepimizde suç olabilir. Bunu nasıl çözebiliriz? Nasıl fikir verebiliriz buna bakalım. Alanya elden gidiyor. Böyle bir cennet şehri bulamayacağız. Kalemize, Dimçayı’na her yerine sahip çıkmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“HOBİ BAHÇELERİ GİBİ PROJELER İHTİYAÇ”

Alanya Belediyesi’nin hobi bahçeleri projesini destekleyen Erbaş, “Böyle projeler ihtiyaç. İnsanların konaklayacağı, biraz daha şehrin kenarına, özellikle dağ bölgelerine yüksek konut verilmesi gerekiyor. 2-3 kat nedir? 10-20 kat verelim. Aşağılardan, dağa doğru binalarımızı merdiven şeklinde yapalım. Akıllı bina yapalım. Şehrin havası sirküle olsun. Yani istenildikten sonra her şey yapılabilir. Şu an çözüm var. Vakit geç değil. Hala geç değil. Ne hikmetse hala oturuyoruz. Bu doğru bir davranış değil. Biz ALEMDER olarak ekibim ve yönetim kurulu olarak bize ne gerekiyorsa, sunuluyorsa sonuna kadar varız” dedi.