2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı’nın sona ermesiyle tatil sezonu başladı ancak turizm sektöründe geçen yıl otel doluluklarının yüzde 30-50’sini karşılayan yerli turistin bu yıl doluluklardaki payının yüzde 20’lere inmesi bekleniyor. Bu yıl 2 kişilik bir tatilin ortalama maliyetinin temmuzda 15-20 bin TL’ye çıkacağını söyleyen Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, vatandaşın ancak tatil gün sayısını azaltarak ya da tercih ettiği lokasyonu değiştirerek tatile çıkabildiğini söyledi. Sili, 2 kişilik bir tatilin ortalama fiyatının geçen yıla kıyasla yüzde 33-66 aralığında zamlandığını açıkladı.
YÜZDE 200 ORANINDA FİYAT ARTIRAN TESİSLER VAR
Yüzde 100’ü geçen maliyetler nedeniyle iç pazar fiyatlarında artış yapıldığını aktaran Sili, “Yapılan artışlar tesisten tesise değişiklik gösteriyor. İç pazara yer ayırmak isteyen bir tesis yüzde 50 oranında artış yaparken, çok talep gören tesisler fiyatlarını yüzde 200 oranında artırdı. Geçen yıl haziran döneminde 2 kişi için ortalama bir tatil 6 bin TL ila 7 bin 500 TL seviyesinde iken, bu yıl 10-15 bin TL seviyesinde. Temmuz ayında ise bu tutar 20 bin TL’yi bulur” dedi.
“VATANDAŞ TATİL GÜN SAYISINI AZALTIYOR”
İç pazarda ortalama kalış gün sayısının 4-4.8 civarında iken, sayının 3.8-4.2’ye düştüğünü söyleyen Sili, “Vatandaş tatil gün sayısını azaltıyor. Tatil yaptığı bölgeyi değiştiriyor ya da senede iki kez tatile çıkıyorsa bir kez çıkıyor. Eğer her yıl 10 günlük bir tatil yapıyorsa bunu 6 güne düşürüyor” diye konuştu. (Turizmgüncel.com)